Ob 17. uri debi Slovenije na svetovnih prvenstvih

Ob 17. uri debi Slovenije na svetovnih prvenstvih

-
0 49

Slovensko moško odbojkarsko reprezentanco danes čaka zgodovinska, prva, tekma na svetovnih prvenstvih. Nastop na prvenstvu, ki ga gostita Italija in Bolgarija, so si priigrali v lanskih kvalifikacijah, potem ko so slavili nad Gruzijo, Latvijo, Portugalsko, Izraelom in Belgijo. Za uvod tekmovanja v skupini A v Firencah se bodo naši fantje pomerili z Dominikansko republiko in skušali svetovno prvenstvo začeti s pomembno zmago.

V našem taboru posebnega vznemirjenja ni čutiti, vseeno pa vsi skupaj že z nestrpnostjo čakajo, da se po dolgih dveh mesecih priprav svetovno prvenstvo končno le začne. Na prvega nasprotnika, Dominikansko republiko, so Slovenci dobro pripravljeni. »Dominikanska republika je neznanka, a smo vseeno pripravljeni na vse njihove igralce. Želim, da je v naših igralcih iskra, da so motivirani, željni zmage in to jim bom poizkusil prenesti pred tekmo. Zadnji dve pripravljalni tekmi s Tunizijo so naši tekmeci odigrali brez dveh zelo pomembnih igralcev, te informacije imamo, a nismo bili povsem prepričani, da jih ne bo sem, v Italijo. Lahko bi namreč kaj skrivali, a zdaj vidimo, da Hernandeza in Garcie ni. Za nas je to še boljše, vsaka zmaga je pomembna, vse se točkuje in jutri moramo o tekmecih razmišljati, kot da so najboljši na svetu,« je po večernem treningu povedal selektor Slobodan Kovač.

Spremembe v reprezentanci Dominikanske republike torej niso redkost, a se bo odsotnost Wilfrida Hernandeza in Pedra Luisa Garcie, ki sta bila zaradi neprimernega vedenja izključena iz ekipe, tekmecem verjetno vseeno poznala. »Jutrišnja tekma je zelo pomembna, saj gre za začetek svetovnega prvenstva. Glede nasprotnika lahko še dodam, da so nam glede priprave zelo otežili delo, saj iz tekmovanja v tekmovanje igrajo z drugačno zasedbo. Ves čas dodajajo nove igralce, zato moram jutri svojim igralcem čim bolje prikazati, s kom na igrišču bodo začeli tekmeci in jim podati navodila, kako jih zaustaviti in premagati. Kakovost, da premagamo Dominikansko republiko imamo, tudi če bodo igralci zaradi napornih zadnjih dni, potovanja, današnjega fitnesa in še enega treninga nekoliko utrujeni. A vse to je tudi že priprava na tekmi z Japonsko in Belgijo,« dodaja Kovač.

V slovenski reprezentanci so se na prvenstvo pripravljali dva meseca in kljub temu, da bodo med svetovno elito naši odbojkarji igrali prvič, bodo tekmo skušali odigrati tako kot vsako doslej. »Mislim, da imamo kot reprezentanca za sabo že veliko pomembnih tekem in upam, da bo to lahko naša prednost pred tisto tremo na velikih tekmovanjih. Kot že vemo imamo težko skupino, v kateri vsak lahko premaga vsakega. Od prvega dne bomo morali igrati na vso moč in se osredotočiti samo na enega nasprotnika hkrati. Igrati moramo čim boljše, si nabrati čim več točk in jih potem, upam, na najboljši mogoč način, peljati v drugi krog. Niti za trenutek ne smemo razmišljati, da lahko igramo manj, kot na vso moč. Danes te lahko vsaka ekipa na svetu premaga, če nisi stoodstoten.« je selektorja dopolnil Tine Urnaut.

Tudi za slovenskega kapetana tekmeci niso neznanka: »Dominikanska republika ima zelo kakovostno ekipo, zelo dobre igralce, ki igrajo po Evropi ter v brazilski in argentinski ligi. Imajo veliko izkušenj in so zagotovo zelo motivirani, da na tem prvenstvu pokažejo čim boljše igre in si pridobijo nove pogodbe. Zagotovo bodo igrali najbolje kar lahko, isto pa velja za nas. Poizkušali bomo tekmo končati z maksimalnim izkupičkom. Vemo, da ne bo lahko, ampak gremo na zmago.«

Dominikanska republika v skupini A sicer velja za reprezentanco, ki ima za napredovanje v drugi krog najmanj možnosti, a po drugi strani je ekipa osvojila drugo mesto na prvenstvu NORCECA, na katerem so slavile ZDA. Kapetan Dominikancev, Elvis Dalsires Contrera De Los Santos, poudarja, da bo tudi za vse odbojkarje v vrstah Dominikanske republike to prvi nastop na svetovnih prvenstvih (reprezentanca je na odbojkarskem mundialu zadnjič igrala leta 1974), a dodaja, da imajo v skupini vsi enake možnosti: »Za vse nas bo to prvo svetovno prvenstvo in zato bo za nas to zanimiv turnir. A tudi Slovenija na takem turnirju še ni igrala. Za nas bo zanimivo tudi zato, ker imamo mlado, novo ekipo. Slovenije sicer še nisem videl igrati, le na videu in mislim, da ima dobro ekipo. Vsi se zavedamo, da igramo v težki skupini, a od tega turnirja moramo dobiti največ, kar je mogoče. Zmagala bo najmočnejša ekipa.«

 

Srečanje med Slovenijo in Dominikansko republiko v dvorani Nelson Mandela Forum se bo začelo jutri, ob 17. uri.