Veseloigra Na Trški gori

0
214

Če je dež prejšnji teden preprečil premiero veseloigre Na Trški gori, tega danes ne more, saj bo dokaj jasno. Vabljeni na Trško goro ob 19. uri.

Turistično kulturno društvo Trškogorsko srce v sodelovanju s Kulturnim društvom Dober dan teater, z Vesel teatrom iz Dolenjskih toplic, s pevci Vaški zvon iz Prečne, z Moškim pevskim zborom iz župnije Šentpeter – Otočec, z Trškogorskimi ljudskimi pevkami pripravlja ljudsko igro s petjem z naslovom Na Trški gori. Igro sta leta 1936 spesnila Metka in Danilo Bučar, premierno pa je bila uprizorjena 28. 3. 1936 v Šentjakobskem gledališču v Ljubljani. Po letu 1945 je gradivo obležalo v predalu, igra ni bila nikoli v celoti ponovno predvajana. K sodelovanju smo povabili amatersko gledališko skupino Dober dan teater, ki ga poleg izvrstnega dela odlikuje še stoletna tradicija skrbi za gledališče na območju Dolenjske. Režiser igre bo Franci Plut, za koordinacijo igralskega dela bo skrbela predsednica društva Dober dan teater  Jana Zorko, za etnološki del ga. Martina Fekonja in ga. Ivica Križ iz Dolenjskega muzeja, za kostumografijo in celostno podobo igre Jožica Verček.

Igra se bo uprizorila na prostem – to je na Trški gori pred cerkvijo, med vinogradi in zidanicami, kjer je doma srce vsakega Dolenjca, kjer si krepi dušo z delom, glasbo, petjem in dobro voljo. Metki Bučar je uspelo ubesediti značajske poteze Dolenjca, med katerimi izstopata veselje in smisel za humor, Danilo Bučar je dodal glasbeno kuliso tako, da je mojstrsko prelil ljudske napeve v glasbo ter uspel ohraniti veselost in lahkotnost.

TKD Trškogorsko srce si intenzivno prizadeva, da bi ponovno obudilo nekoč znano romarsko in turistično središče, Trško goro. Trška gora je v življenju tako njenih prebivalcev kot samega Novega mesta igrala pomembno vlogo, ki v zadnjih letih močno usiha. TKD Trškogorsko srce deluje že peto leto. Kljub temu je uspelo v širšem prostoru biti prisotno na veliko pomembnih turističnih in etnoloških dogodkih in postati organizator nekaterih izmed dogodkov. Prepoznaven dogodek je Pesem na Trški gori, katerega organiziramo vsako leto po zahvalni maši v mesecu oktobru za dobro letino v cerkvi in povabimo skupine ljudskih pevcev in pevk iz našega okolja. Obudili smo tradicijo štantov na Trški gori za žegnanje in štante napolnili z izdelki domače obrti z našega okolja.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj