Ob ohlajanju lahko sneg do nižin

0
345

Ponoči se bodo padavine na jugu nekoliko okrepile in se postopno razširile nad vso Slovenijo. Tokrat bo meja sneženja še nekoliko nižje, zato bo tudi po nižinah večinoma snežilo. Količina padavin ne bo velika, kar pomeni da po nižinah pričakujemo kvečjemu nekaj centimetrov mokrega snega ali še to ne.

Na Primorskem bo pihala šibka burja. Tukaj bo 4 oz 5 stopinj nad ničlo, na SZ bo stopinja pod ničlo, v večjem delu Slovenije pa bo zjutraj 0 stopinj oziroma kakšna v plusu. Dopoldne bodo padavine povsod ponehale, najkasneje na severu. Sredi dneva in popoldne bo suho, ampak oblačno, proti večeru pa se bodo na Primorskem spet začele pojavljati padavine. Veter v notranjosti bo povsem ponehal, na Primorskem bo še pihala šibka burja. Ob morju bo 11 stopinj Celzija, na Goriškem 9, po nižinah osrednje in vzhodne Slovenije pa med 1 in 3 stopinje, ničla bo na SZ.

V zadnjih 48 urah je najbolj zasnežilo Pohorje, kjer je nad 1000 metrov okoli 40 centimetrov snega. Ponoči in jutri se bo v gorah nadaljevalo oblačno in megleno vreme, v večjem delu naših gora bo do jutri opoldne zapadlo med 10 in 15 centimetrov snega. Večinoma bo pihal šibak južni veter, ki bo nekoliko izrazitejši le v visokogorju. Na 1500 metrov bodo -3 stopinje, na 2500 metrov pa – 6 stopinj Celzija.

Oblačna bo tudi sobota, v osrednji in zahodni Sloveniji se bodo skozi ves dan pojavljale padavine. Zjutraj bo marsikje po nižinah še snežilo, čez dan pa se bo meja sneženja postopno dvignila do okoli 1000 metrov, nižje bo snežilo le v Alpskih dolinah. Na vzhodu bo večinoma suho. V noči na nedeljo se bo dež razširil nad vso Slovenijo. Nedelja bo oblačna s pogostimi padavinami, ki jih bo nekoliko več na zahodu. K nam bo dotekal še nekoliko toplejši zrak, meja sneženja bo na okoli 1500 metrov. Začetek prihodnjega tedna bo oblačen z občasnimi padavinami, nekoliko topleje bo. (Aleš Satler)