četrtek, 18 aprila, 2024
DomaSlovenijaObčutna podražitev mesa

Občutna podražitev mesa

Na spletni strani Naša super hrana so objavljeni rezultati devetega popisa osnovnih prehranskih proizvodov. Analize popisa razkrivajo minimalno znižanje košarice osnovnih živil ter košarice sadja in zelenjave. Primerjava gibanja cen v zadnjih dveh tednih pa razkriva občutno podražitev mesa.

Rezultati tokratnega popisa razkrivajo, da se je v primerjavi s preteklim, zadnjim popisom v letu 2022 opazno podražilo meso. Svinjsko meso je v povprečju dražje za kar 33,19 odstotka, goveje pa za 12,68 odstotka. Pri piščančjem mesu povišanje cen ni tako ekstremno, vendar je kljub temu opazna rast za skoraj odstotek.

Povprečna vrednost najcenejše košarice osnovnih živil se je glede na pretekli popis znižala za 0,04 evra in znaša 44,12 evra, občutno pa se je povečala razlika med najcenejšo in najdražjo košarico med trgovci, ki znaša slabih 10 evrov.

Med akcijskimi in rednimi cenami v najcenejši košarici, pri večini trgovcev ni razlik, razen pri dveh, kjer sta košarici z akcijskimi cenami za 2,01 evra oziroma 0,40 evra ugodnejši od tistih z rednimi cenami.

V celotnem obdobju spremljanja cen (primerjava med 13. septembrom 2022 in 3. januarjem 2023) se je vrednost povprečne najcenejše košarice osnovnih živil znižala za slabih 12 odstotkov (5,78 evra) in po zadnjem popisu znaša 44,12 evra. Sicer pa rezultati kažejo, da so se od začetka spremljanja do zadnjega popisa najbolj pocenili: sir (22,49 odstotkov), krompir (13,64 odstotka), moka (8,21 odstotkov), kruh (4,60 odstotkov), testenine (2,69 odstotka) ter sončnično olje (0,58 odstotka). Najbolj pa so se podražili sladkor (45,54 odstotka) in jajca (12,82 odstotkov).

Pregled deleža izdelkov znotraj posameznih skupin glede na poreklo kaže, da imajo največ izdelkov slovenskega porekla trije trgovci. Vsi trgovci pa nudijo izdelke izključno slovenskega porekla v kategorijah govejega mesa, jajc in jogurta. Sicer je večina izdelkov znotraj posameznih kategorij slovenskega porekla, razen sladkorja, masla, sira, sončničnega olja in testenin.

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča