Oblačen in deževen petek

0
88

V prvem delu noči bo v večjem delu Slovenije suho, okoli polnoči pa nas bodo od juga dosegle padavine, ki se bodo do jutra razširile nad vso državo. Meja sneženja bo vse višje, le na SZ se bo zadrževal hladnejši zrak in zjutraj bo tukaj še snežilo do dolin. Ob morju lahko nastane tudi kakšna nevihta, pihal bo jugo, zato bo tukaj toplo. Zjutraj bo 9 stopinj, na Goriškem bo 6. V večjem delu Slovenije bo od 2 do 4 stopinje Celzija, na SZ bo okoli ledišča.

Petek bo oblačen in deževen, na SV bo padavin malo, marsikje v zahodni Sloveniji pa bo padlo več kot 50 litrov dežja na kvadratni meter. Čez dan bo sneg prešel v dež tudi v Alpskih dolinah, na severu bo meja sneženja na okoli 1300 metrov, medtem ko se bo na jugu prehodno dvignila do 2000 metrov. Zvečer oziroma v prvem delu noči bodo padavine ponehale. Na jugu bo topleje. Ob morju bo 13 stopinj Celzija, na Goriškem 11. Na JV bo 7 stopinj, ena manj bo v osrednji Sloveniji, medtem ko bo na severu med 2 in 4 stopinje Celzija.

Vse do nedelje bodo razmere za obisk gora zelo neugodne. Ponoči bo snežilo, pod nekje 1200 metrov pa deževati. Z močnimi jugozahodnimi vetrovi bo dotekal zelo vlažen in toplejši zrak, meja sneženja se bo dvignila, zvečer bodo padavine ponehale. V Julijcih in Zahodnih Karavankah bo do jutri zvečer nad okoli 1500 metrov lokalno zapadlo več kot pol metra snega.

V soboto zjutraj in dopoldne bo oblačno in večinoma suho, okoli poldneva bo od juga začelo deževati, padavine se bodo popoldne razširile nad vso Slovenijo. Od severa se bo hladilo, zvečer oziroma v noči na nedeljo se bo meja sneženja spustila do nižin, deževalo bo le na Primorskem. Do nedeljskega jutra bo sneženje večinoma ponehalo, na Primorskem bo pihala burja, drugod SV veter, popoldne se bodo oblaki trgali. Začetek tedna bo suh in razmeroma sončen, v krajih s snežno odejo bodo jutra precej mrzla oz. zimska. Jutranje temperature bodo od – 10 do – 6 stopinj. (Aleš Satler)