sobota, 20 aprila, 2024
DomaKronikaObsojenec poškodoval dva pravosodna policista

Obsojenec poškodoval dva pravosodna policista

Izvedeli smo, da se je v zaporu na Dobu zgodil napad na dva pravosodna policista. Po naših neuradnih informacijah je obsojenec enemu policistu zlomil oz. poškodoval nos, drugemu pa je poškodoval zapestje. Poškodovana policista so prepeljali v novomeški Urgentni center.

Z Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij so sporočili:

Danes dopoldan se je v Zavodu za prestajanje kazni zapora Dob pri Mirni zgodil varnostni dogodek, v katerem sta bila poškodovana dva pravosodna policista.

Zaradi suma, da obsojenec pri sebi skriva prepovedane predmete, so pravosodni policisti pri njem izvedli uradni postopek. Kljub večkratnim opozorilom in kasneje izdanemu ukazu pravosodnih policistov obsojenec v postopku ni korektno sodeloval, zato so bila zoper njega v skladu z načelom postopnosti in sorazmernosti uporabljena prisilna sredstva. Pri obsojencu je bil pri osebnem pregledu najden prepovedan predmet.

V postopku je bilo udeleženih več pravosodnih policistov, dva sta utrpela poškodbe. Direktor zavoda je z obema poškodovanima pravosodnima policistoma po dogodku opravil razgovor in po do sedaj zbranih informacijah je bila obema zaposlenima poškodba ustrezno oskrbljena v zdravstveni ustanovi, poškodbe k sreči niso zahtevale hospitalizacije. Ponujena jima bo tudi psihološka podpora, kot je to običajno v tovrstnih primerih.

Na Upravi RS za izvrševanje kazenskih sankcij obžalujemo, da je prišlo do opisanega dogodka ter upamo, da bo okrevanje obeh kolegov čim prejšnje. O dogodku so bili obveščeni pristojni organi, ki bodo zoper obsojenca izvedli ustrezne postopke zaradi suma storitve kaznivega dejanja, zoper njega bo uveden tudi disciplinski postopek, obsojenec pa je bil že premeščen v drug zavod.

Odgovorno delo pravosodnih policistov je podvrženo tudi različnim tveganjem, ki se jim glede na poslanstvo in naravo dela z zahtevno populacijo žal ne moremo povsem izogniti. Kljub temu pa dodajamo, da se je v preteklem letu na ravni Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij število groženj in napadov na zaposlene zmanjšalo. V letu 2019 smo zabeležili 24 groženj, v letu 2020 pa skupno 18. Napadov je bilo v lanskem letu 13, v letu poprej pa 15.

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča