petek, 29 marca, 2024
DomaVremeVsak dan topleje

Vsak dan topleje

Vegetacija določenega rastlinja je letos nekoliko počasnejša kot lani, a kljub temu so se določene sadne vrste že razcvetele in bijejo boj z jutranjimi temperaturami. Tako bo tudi v ponedeljek zjutraj, še sploh po zatišnih dolinah oz. kotlinah Dolenjske in Bele krajine. Ponoči bo več jasnine v južnem delu Slovenije, drugod bo oblačno. Na Gorenjskem in Koroškem bo v prvem delu noči naletaval sneg. V drugem delu noči se bo oblačnost trgala, ponekod bo nastala megla. Kot omenjeno bosta zjutraj po mrazu najbolj izstopali Dolenjska in Bela krajina, kjer bo do -3 st. C. Podobno bo tudi v višjeležečih alpskih dolinah. Drugod bo od -1 do 1, ob morju bodo 4 st. C.

Po jutranji zmrzali bo vreme čez dan krojil toplejši JZ veter. Pričakujemo lahko izmenjavanje sončnih in oblačnih obdobij. Slednjih bo več na severnem Primorskem in Notranjskem, kjer bo popoldne lahko padlo nekaj kapelj dežja. Temperature se bodo vrnile v normalne okvire za ta čas. Na Goriškem se bo ogrelo do 14 st. C. Stopinja manj bo ob morju, v osrednji Sloveniji in na JV. Okoli 12 st. C bo na Štajerskem in v Prekmurju, 9 stopinj pa bo na Gorenjskem.

Če se boste odpravili v hribe izberite nižje in manj strme vrhove. Zaradi novozapadlega snega se je namreč nad nadmorsko višino 1600 metrov precej povečala nevarnost proženja snežnih plazov. Tako kot po nižinah se bosta jutri tudi v gorah izmenjevala sivina in modrina. Oblačnost bo gostejša na primorski strani alpsko-dinarske pregrade, kjer bo popoldne lahko priplesala kakšna snežinka.

Torek bo sončen, nekaj oblačnosti bo na zahodu in severu države. Zjutraj bo v zatišnih legah še zmrzovalo, čez dan pa se bo v večjem delu Slovenije ogrelo do 17 st. C. Še toplejši zrak se bo nad nami zadrževal v sredo, ko bodo oblaki na nebu prej izjema kot pravilo. V drugi polovici tedna se bo vreme spremenilo. Pod vplivom okrepljenega JZ vetra se bo postopno pooblačilo in kot vse kaže, bomo v petek in soboto spet deležni nekaj padavin. (Rok Nosan)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča