Od 30. aprila samo 10 novih okužb

0
260

Epidemija se v Sloveniji res lepo umirja, že od 30. aprila ni več kot 10 novih dokazanih okužb dnevno, kar je manj kot odstotek prirasta. To je očitno posledica sorazmerno majhnega števila okuženih trenutno v populaciji, učinkovitih ukrepov ob pravem času in zelo skrbnega terenskega dela epidemiologov, ki primer raziščejo in s karantenami zamejijo kontakte. Večina zbolelih je kontaktov znanih okuženih. Brez znanega kontakta gre za okužbe, vnesene iz tujine, je povedala Bojana Beović, vodja svetovalne skupine v okviru ministrstva za zdravje in nadaljevala:

Še vedno pa čakamo na posledice sproščanja po prvomajskih praznikih, videli bomo do konca tedna, kako je bilo s tem in če bo situacija enaka, bomo s sproščanjem bistveno bolj pogumni. Blizu je torej normalizacija življenja na skoraj vseh področjih. Skrbita pa nas še dve stvari: odpiranje meja in pa kapaciteta zdravstvenega sistema v primeru drugega vala. Prvi kazalniki kažejo, da bo odpiranje šolstva kar varno.

Glede nacionalne raziskave o covid-19: v grobem rečeno so bili rezultati pričakovani, tudi število umrlih in bolnikov na intenzivni negi ni tako visoko kot v drugih državah. Raziskava je bila pomembna zato, ker smo prej imeli predvsem podatke iz Azije, zakonitosti bolezni bi lahko bile pri nas drugačne. Zanimivo bo opazovati, koliko tistih, ki že imajo protitelesa, se bo znova okužilo. Kadar sklepamo o smrtnosti, je pomembno, kaj damo v imenovalec.

Kako je s pripravo konronastandarov v turizmu: NIJZ je pogovarja s hrvaškimi kolegi, ugotoviti morajo, kakšno je tveganje za ponoven izbruh, če se meje odprejo. Obdobje karantene določa inkubacijska doba bolezni – to je za covid-19 dva tedna, za potnike pa smo se glede na raziskave odločili, da je karantena sedemdnevna, ki pa jo zaključimo s testiranjem. Tako lahko ujamemo do 97 odstotkov primerov.

Ali se obeta kakšna sprememba pri odloku o razkuževanju večstanovanjskih stavb: s strokovnega vidika ne, v vseh skupnih prostorih je pomemben višji higienski standard. Strokovna skupina je bila glede sproščanja ukrepov bolj zadržana, najpomembneje je, da to poteka stopenjsko.

Kako čim bolj življenjsko, a hkrati varno stopiti v šole? Vstop je glede na razmere v Sloveniji sorazmerno varen, tveganje ni veliko, smiselno pa je, da se učimo vedenja, kako ne prenašati virusa.

Glede (ne)umikanja okuženih iz domov za starejše: zdaj analiziramo svoje delo in ugotavljamo, da je bila smrtnost tam v primerjavi z vsemi svetovnimi poročili razmeroma nizka. Ko se odkrije prvi primer ali denimo prvi trije, se lahko za nekaj dni preselijo v bolnišnico, da se v domu lahko ta čas organizirajo ločene enote. Smiselno bi bilo to storiti že v naprej, da bi se lahko oblikovale izolacijske enote.

Kaj bo nova realnost v gostinskih objektih? Prav gotovo prostori ne bodo smeli biti preveč natrpani. Opaziti je tudi gostince, ki komunicirajo z gosti brez obraznih mask – da to ni primerno, bi jih morali opozoriti tudi gosti sami. (MMC RtvSlo)

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj