petek, 29 marca, 2024
DomaVremeOd minusa do poštenega plusa

Od minusa do poštenega plusa

Pred nami je gregorjevo, praznik pomladi, ko svetel dneva postaja vse daljši in že prihodnjo soboto bo dan že daljši od noči. Prav z gregorjevim naj bi zaradi vse daljšega svetlega dela dneva nekoč rokodelci prenehali uporabljati umetno svetlobo oz. ‘žarnice.’

In v nedeljo bo povsod bolj svetlo. Ponoči se bo veter v večjem delu Slovenije polegel. Ker se bodo postopno umaknili tudi oblaki, bomo nedeljo začeli s kar hladnim jutrom. V alpskih dolinah s snežno odejo se bo ohladilo do -6 st. C. Po nižinah vzhodne in osrednje Slovenije bodo temperature od -3 do 0 stopinj. Dve stopinji nad ničlo bo ob morju, v Vipavski dolini, kjer bo še pihala šibka burja, pa bo okoli 5 stopinj.

Nedelja bo večinoma sončna. Dopoldne bo na nebu le nekaj tankih koprenastih oblakov, popoldne pa bodo sonce občasno zakrivali plitvi kopasti oblaki. Na Primorskem bo burjo čez dan postopno zamenjal šibak zahodni veter, na Štajerskem in v Prekmurju pa bo zapihal JZ-dnik. Najtopleje bo spet na Goriškem in v Vipavski dolini, kjer se bo ogrelo do 16 st. C. Ob morju bo okoli 14 st. C. Drugje bo večinoma od 10 do 12 st. C.

Po nekoliko hladnejši soboti bo v nedeljo v višje lege spet začel dotekati občutno toplejši zrak. Dopoldne bo sončno, popoldne pa se bo oblačnost predvsem na severu in vzhodu povečala. V visokogorju se bo čez dan nekoliko okrepil SZ veter, ki bo lahko iznad Avstrije gorskemu svetu severne Slovenije prinesel tudi kakšno kratkotrajno ploho.

V ponedeljek bo po precej jasnem in hladnem jutru vreme začel krojiti okrepljen JZ veter. V hribovitem svetu zahodne in severne Slovenije se bo pooblačilo. Drugod bo sončno in popoldne kar toplo z najvišjimi temperaturami okoli 17 st. C. Na vzhodu bo lahko lokalno še kakšna stopinja več. Tudi večji del torka bomo pod vplivom toplega JZ vetra. Na vzhodu bo še nekaj sonca, medtem ko bo v hribih zahodne Slovenije že dopoldne deževalo. Zvečer se bodo padavine okrepile in razširile nad večji del Slovenije. Preplavil nas bo hladnejši zrak, ki bo lahko v noči na sredo nekaj snežink prinesel tudi nižinam. Sledili bodo sončni in spet toplejši dnevi, le jutra bodo hladna. (Rok Nosan)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča