Od nove vlade pričakujejo vnovično regulacijo cen goriv

0
972

Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije (KGZS) opozarja na slab položaj kmetijstva, na kar dodatno vplivajo zadnje podražitve vhodnih surovin. Z obžalovanjem sprejemajo tudi odločitev vlade, da ne podaljša regulacije cen pogonskih goriv. Predsednik KGZS Roman Žveglič upa, da bo nova vlada v zvezi s tem ustrezno ukrepala. Tudi pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) od države pričakujejo ukrepanje.

“Nafta, energija, naftni derivati poganjajo celotno gospodarstvo. Od nove vlade pričakujemo, da bo znova uvedla regulacijo cen pogonskih goriv. Na ta način bomo lažje načrtovali svoje dejavnosti in ne bo takih nihanj cen goriv, kot se to dogaja zdaj,” je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani dejal Žveglič.

Ob tem je znova izpostavil, da bi si po zgledu nekaterih drugih držav želeli oprostitve trošarin za energente, ki se uporabljajo v kmetijski proizvodnji. “Dobimo sicer 70 odstotkov povračil trošarine, ampak to se dogaja za eno leto nazaj,” je dejal in dodal, da v teh časih povračila za eno leto nazaj niso najprimernejša rešitev.

Žveglič je opozoril tudi na podražitev vhodnih surovin. Med drugim so se gnojila v letu dni podražila za 250 odstotkov, energenti in maziva za četrtino, krma v perutnini pa se je podražila za 100 odstotkov. V povprečju so bile cene vhodnih stroškov višje za 20,1 odstotka, pravijo na KGZS.

Predsednik KGZS je spomnil na nesorazmerja med odkupnimi in končnimi maloprodajnimi cenami. “Če se ta razmerja cen ne bodo uredila, bomo drugo leto imeli veliko manj posejanih njiv, saj se kmetovanje ne bo izplačalo. Kmetje, ki smo najšibkejši v tej verigi, zato pričakujemo pomoč vlade. Razmerja se morajo urediti,” je pozval. Ob tem je izrazil pričakovanje, da če se bodo odkupne cene pri kmetu dvignile za cent ali dva, da bo enako v trgovini.

Prvi mož OZS Branko Meh je na današnji novinarski konferenci opozoril, da je gospodarstvo v času, ko se še niti ni končalo okrevanje po koronski krizi, padlo v novo krizo, tokrat zaradi cen energije in surovin, tudi kot posledica vojne v Ukrajini. “Nenormalna” podražitev pogonskih goriv vodi v dvig cen v celotnem gospodarstvu, kjer se stroškovni pritiski prav tako povečujejo, zato upa na rešitve na strani države.

Od nove vlade, ki jo bo zelo verjetno oblikoval Robert Golob, pričakuje takojšnje ukrepanje. Pri tem omenja bodisi vnovično regulacijo cene pogonskih goriv bodisi subvencioniranje cene. Spomnil je, da je bila to tudi Golobova napoved v predvolilni kampanji. Padanje kupne moči po Mehovih opozorilih namreč pomeni tudi padanje povpraševanja, kar lahko v naslednjem koraku vodi v odpuščanja. (STA)

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj