četrtek, 18 aprila, 2024
DomaSlovenijaOd ponedeljka na shodih dovoljeno zbiranje do 100 oseb

Od ponedeljka na shodih dovoljeno zbiranje do 100 oseb

Notranji minister Aleš Hojs je sporočil, da bo zaradi odločitve Ustavnega sodišča od ponedeljka ob upoštevanju epidemioloških ukrepov na shodih dovoljeno zbiranje do 100 oseb. “S tem Ustavno sodišče prevzema tudi vso odgovornost,” je dejal in dodal, da je sodišče s tem pokazalo, da ima protestiranje prednost pred varovanjem našega zdravja.

Hojs bo vladi predlagal odlok, ki bo predvidoma sprejet že danes na dopisni seji vlade in bo začel veljati s ponedeljkom. “Glede na odločitev US se dovoljuje zbiranje ljudi na organiziranih shodih, skladno z zakonom. Torej, shodi so dovoljeni, v kolikor se organizirajo v zaprtih prostorih do ene osebe na 30 kvadratnih metrov. V primeru, da gre za člane istega gospodinjstva, je teh oseb lahko več. Podobna zadeva je za shode, ki se bodo organizirali na prostem. Tam je omejitev ena oseba na 10 kvadratnih metrov, v kolikor so to osebe iz istega gospodinjstva, je oseb lahko več. Zgornja številka omejitve pa je 100. Pri tem mora biti medsebojna razdalja več kot 1,5 metra,” je pojasnil.

Je pa sodišče s tem po mnenju ministra v svoji odločbi ocenilo, da ima izražanje mnenj oz. protestiranje prednost pred varovanjem našega zdravja oz. pred tem, da v čim večji meri zadržimo širjenje virusa. S tem pa mora sodišče tudi prevzeti vso odgovornost, je še dodal.

Ustavno sodišče se ni opredelilo do prepovedi porok in drugih slavij, ampak zgolj do shodov. Vlada bo zato v naslednjem tednu razpravljala tudi o tem, kaj bo z ostalimi zbiranji. (STA)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča