Od severa do juga: s helikopterjem do operacije v SB Nm

Od severa do juga: s helikopterjem do operacije v SB Nm

-
0 3185

Čeprav je v javnosti veliko debat o slovenskem zdravstvu, pa lahko še vedno rečemo, da je slednje lahko odlično organizirano. O tem priča posredovanje v primeru 88-letne bolnice s t.i. z razvijajočim se srčnim infraktom. Zdravniki z intenzivnega internega oddelka SB Jesenice so bolnico želeli premestiti v UKC Ljubljana, saj je zaradi življenjske ogroženosti nujno potrebovala koronarografijo.

Ker je bil UKC Ljubljana preobremenjen, se kljub več telefonskim pogovorom jeseniški zdravniki niso uspeli dogovoriti za premestitev na tamkajšnji kardiološki ali intenzivni oddelek, zato so za nujno koronarografijo poklicali kardiološki oddelek Splošne bolnišnice Novo mesto.

Interventni kardiologi v Splošni bolnišnici Nm so se nemudoma strinjali z urgentno premestitvijo in bolnica je bila s helikopterjem Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) prepeljana z Jesenic v Novo mesto, kjer je bila po nekaj minutah že v kateterizacijskem laboratoriju. V Novem mestu pa je bila zdravstvena ekipa pripravljena na sprejem in posredovanje. Bolnica z infarktom je imela hudo zoženi dve koronarni arteriji, ki jih je interventna kardiološka ekipa SB Novo mesto uspešno razrešila tako, da je brez zapletov vstavila žilne opornice.

Prvič se je zgodilo, da je helikopter s pacientom s srčnim infarktom poletel s severa proti jugu Slovenije in pri tem preletel Ljubljano.

Vodstvo in zaposleni v novomeški bolnišnici so na razplet dogodkov ponosni. Vsekakor gre za lep primer sodelovanja med bolnišnicami, v korist bolnikov, kjer je tokrat ekipa Splošne bolnišnice Novo mesto  imela priložnost v rednem delovnem času in ob odličnem sodelovanju helikopterske službe ponuditi prvovrstno obravnavo s srečnim razpletom.

(foto: SB Nm)