četrtek, 28 marca, 2024
DomaSlovenijaOd srede neposredno na test PCR samo še rizične skupine

Od srede neposredno na test PCR samo še rizične skupine

Državni sekretar na Ministrstvu za zdravje Franc Vindišar je na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede covid-19 predstavil spremenjen protokol za PCR-testiranje. Kot je povedal, je namen slednjega, da kljub strmemu naraščanju okužb zagotovimo vzdržen sistem v laboratorijih, ki zagotavlja prednostno dostopnost do teh preiskav za vse hospitalizirane paciente in vse paciente, ki imajo zdravstvene težave, ki potencialno zahtevajo hospitalizacijo. Vsem ostalim pa želijo omogočiti čim prejšnjo potrditev okužbe, izoliranje kužnih posameznikov in preprečiti nadaljnje širjenje virusa. Poudaril je, da se mora vsak posameznik, ki ima znake okužbe dihal, samoizolirati v času čakanja na odvzem brisa in prav tako v času čakanja na izvid.

Za osebe brez simptomov (tiste osebe, ki opravljajo množično hitro testiranje na različnih točkah) je predvideno, da se opravi HAGT pri izvajalcih oz. po principu samotestiranja. V primeru pozitivnega izvida gre po protokolu na testiranje PCR, seveda ob pogoju, da dokaže, da je to testiranje opravila (predložiti mora fotografijo testa ali test, ki ga prinese na testirno točko, ter osebni dokument). Asimptomatske osebe torej za dostop do testiranja PCR nujno potrebujejo pozitivni HAGT.

Osebe s simptomi respiratorne okužbe razdelimo v dve skupini – v prvi so posebej ranljive osebe (kronični bolniki, imunokompromitirani, nosečnice in otroci). Te osebe obiščejo osebnega zdravnika, on jih naroči na testiranje PCR. Za vse ostale je predvideno, da opravijo HAGT ali samotestiranje in se v primeru, da so pozitivne, z dokazili naročijo na test PCR. Če je pri simptomatski osebi hitri test negativen, se kljub temu izolira in ostane v izolaciji do tri dni. Če se težave nadaljujejo, obvesti osebnega zdravnika in se znova naroči na testiranje PCR. Če težave izzvenijo, pa lahko rečemo, da oseba ni okužena z virusom.

Tudi če je test PCR negativen, pomeni, da oseba ni okužena. V primeru pozitivnega izida pa se oseba izolira za 10 dni in pridobi veljavno QR-kodo. Protokol začne veljati z jutrišnjim dnem. (24ur.com/STA)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča