četrtek, 25 aprila, 2024
DomaLokalnoOdkritje spominskih plošč Bohoriču in Dalmatinu v Wittenbergu

Odkritje spominskih plošč Bohoriču in Dalmatinu v Wittenbergu

V Wittenbergu, mestu, kamor sta se spomladi 1583 z veliko nalogo odpravila Adam Bohorič in Jurij Dalmatin, so po 440 letih, prav tako spomladi, v petek 17. marca 2023, odkrili spominski plošči, ki ju je občina Lutherstadt Wittenberg namenila Bohoriču in Dalmatinu. Plošči sta umeščeni na pročelje LEUCOREE – nekdanje univerze, ki jo je leta 1548 obiskoval Bohorič kot študent pri profesorju Philipu Melanchthonu.

Dogodka so se udeležili predstavniki Slovenskega protestantskega društva Primož Trubar, Evangeličanske cerkve v Republiki Sloveniji, Mestne občine Krško, Kulturnega doma Krško, Valvasorjeve knjižnice Krško, Osnovne šole Jurija Dalmatina Krško, Posavskega muzeja Brežice in SPD PT – podružnice Posavje ter Slovenskega inštituta na Dunaju. Tabli s številko 130 in 131 sta del obsežnega projekta obeležitve prisotnosti, dela in življenja pomembnih ljudi, ki so v različnih obdobjih sooblikovali utrip mesta. Delegacijo iz Posavja je vodila podžupanja Mestne občine Krško, Ivanka Černelič Jurečič, v imenu SPD PT pa predsednik Matjaž Gruden, osrednjega organizatorja iz Republike Slovenije pa je predstavljal škof Evangeličanske cerkve v RS mag. Leon Novak. Slovesni dogodek, ki je potekal na trgu ob Stiftung LEUCOREA ob 15. uri, je odprl župan Wittenberga Torsten Zugehör, v imenu Saške evangeličanske cerkve je govoril škof dr. Johann Schneider. Iz Slovenije pa so zbrane nagovorili predsednica Državnega zbora RS Urška Klakočar Zupančič ter veleposlanica RS v Zvezni republiki Nemčiji dr. Ana Polak Petrič, mag. Leon Novak, Matjaž Gruden in Ivanka Černelič Jurečič.

O povezavi Bohoriča in Dalmatina z Wittenbergom je govoril dr. Luka Ilić, ki je bil pobudnik postavitve, o pomenu in zgodovini tabel v mestu je govori predsednik Rotary cluba dr. Thomas Richard. Glasbeni program je izvedla Sofia Grassi, violončelistka iz Slovenije, ki študira na Univerzi v Berlinu. Po slovesnosti so v dvorani hotela zbrani prisluhnili kulturnemu programu, katerega vsebinski del sta pripravili dr. Klaudija Sedar (Zavod Primož Trubar Murska Sobota) in Alenka Černelič Krošelj (Posavski muzej Brežice in SPD PT – Podružnica Posavja). Strokovni del ekskurzije in sprehoda po sledeh Bohoriča in Dalmatina v Wittenbergu je vodil dr. Vincenc Rajšp. (Boštjan Kolar)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča