četrtek, 16 maja, 2024
DomaSlovenijaOdpravljanje posledic, pomoč, sklad

Odpravljanje posledic, pomoč, sklad

Ob umirjanju hidroloških razmer se nadaljuje sanacija in zbiranje pomoči za prizadete v najhujši vremenski ujmi v Sloveniji. Pomoč oz. storitve lahko ponudite prek aplikacije POPLAVE 2023 – TUKAJ.

Več cest je še vedno neprevoznih, ponekod je še vedno motena tako oskrba s pitno vodo kot dobava električne energije. Premier Golob je med drugim je napovedal vzpostavitev posebnega sklada za obnovo po poplavah. Vanj bodo vključili evropska in proračunska sredstva, prvi obrok iz nacionalnega proračuna bo 300 milijonov evrov. Za naslovitev sanacije škode po poplavah je napovedal povečanje proračunske rezerve za okoli 220 milijonov evrov. Napovedal je še nadaljnje ukrepe za pomoč gospodarstvu in prebivalstvu.

Regijski štab Civilne zaščite Koroške naproša vse organizacije, podjetja in posameznike naj do nadaljnjega ne dovažajo hrane in oblačil, saj so skladišča trenutno zapolnjena. V prizadeti regiji so po večini že vzpostavljeni osnovni življenjski pogoji.

Humanitarne organizacije medtem nadaljujejo z zbiranjem in razdeljevanjem pomoči, Slovenija je deležna tudi izdatne pomoči iz tujine. Radiotelevizija Slovenija pa danes pripravlja tudi dobrodelni dan Skupaj za Slovenijo, na Radiu Slovenija in spletni strani rtvslo.si bodo ves dan zbirali dobrodelne prispevke za prizadete v poplavah, na prvem programu Televizije Slovenija pa drevi pripravljajo dobrodelno oddajo.

Posledice nedavnih katastrofalnih poplav, ki so prizadele velik del države, so na več deloviščih odpravljali tudi ponoči. Več cest je zaradi poplavljenega ali poškodovanega cestišča še vedno neprevoznih, ponekod je še vedno motena tako oskrba s pitno vodo kot dobava električne energije, kaže jutranje poročilo uprave za zaščito in reševanje.

Na terenu posredujejo vse razpoložljive sile za zaščito, reševanje in pomoč s prizadetih območij, drugih regij in držav članic EU. Pomagajo pri črpanju vode iz poplavljenih objektov, poskušajo zagotoviti dostop do odrezanih naselij in prevoznost cest, odstranjujejo podrto drevje, naplavine ter oskrbujejo prebivalstvo s telekomunikacijami in električno energijo.

Evakuacija oseb je večinoma končana. Pripadniki sil za zaščito in reševanje ter pripadniki slovenske vojske pomagajo tudi pri iznosu poškodovane in uničene opreme iz objektov, odstranjevanju mulja in blata ter začasni sanaciji. (STA)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča