petek, 29 marca, 2024
DomaSlovenijaOdslej za potrditev okužbe dovolj hitri test

Odslej za potrditev okužbe dovolj hitri test

Nacionalni inštitut za javno zdravje je sporočil, da so pristojni v nedeljo opravili 11.067 PCR-testov in pri tem potrdili 8575 okužb z novim koronavirusom.

Na novinarski konferenci je zdravstveni minister Janez Poklukar predstavil nov protokol testiranja, ki bo v veljavo stopil s 1. februarjem. Odslej bodo pozitivne hitre antigenske teste s PCR-testiranjem potrjevali le še v določenih primerih.

S 1. februarjem se znova spreminja tudi protokol testiranja na okužbo z novim koronavirusom. Kot je poudaril minister Poklukar, se virus ves čas spreminja, ukrepi pa se posledično tem spremembam prilagajajo. Zaradi visokega števila dnevno potrjenih okužb odslej pozitivnih hitrih antigenskih testov ne bodo več potrjevali s PCR-testiranjem. Tak sistem so do zdaj uvedli že v 12 evropskih državah, je navedel Poklukar.

Vse osebe s pozitivnim hitrim antigenskim testom, ne glede na to, ali imajo simptome ali ne, imajo tako potrjeno okužbo s koronavirusom. Oseba bo prejela t. i. slovensko digitalno potrdilo o prebolelosti, ki bo začelo veljati po koncu izolacije, ki se jo lahko prekine po sedmih dneh z negativnim testom.

Jutri bodo sicer v veljavo stopila nova pravila o veljavnosti evropskega covidnega potrdila. Njegova veljavnost po novem ne bo več neomejena, podaljšati pa ga bo mogoče s cepljenjem s poživitvenim odmerkom.

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča