Odziv NK Krka na pismo bralca

0
2149

Potem ko smo v četrtek objavili pismo bralca, ki je potožil nad razmerami v NK Krka, danes objavljamo še odgovor Nogometnega kluba Krka, ki nam ga je posredoval predsednik upravnega odbora Kluba, Jože Berus:

Temelj delovanja NK Krka so mladinske in otroške selekcije, v klubu jih deluje in tekmuje 11 (U19, U17, U15, U13, U12, U11, U10, U9, U8, U7 in U6). Skupaj redno vadi in tekmuje več kot 200 otrok in mladine pod vodstvom 13 usposobljenih trenerjev, ki so praktično vsi bivši aktivni igralci kluba. V vseh nogometnih društvih v Sloveniji v mlajših selekcijah starši sodelujejo pri prevozih na tekme in včasih tudi pri organizaciji turnirjev ali tekem, medtem, ko pri starejših selekcijah (U19, U17 in U15) ter seveda pri članih, za organizacijo tekem, vključno s prevozi, poskrbi klub.

V lanskem letu je upravni odbor kluba sprejel odločitev, da bomo vadnino pobirali v gotovini z davčno blagajno, skladno z veljavno zakonodajo. Razlog za uvedbo tega ukrepa je bil v nerednem plačevanju poslanih položnic s strani večjega odstotka staršev. Klub nima niti kadrovskih niti finančnih resursov, da bi se resno lotil izterjave velikega števila relativno majhnih zneskov – do 100 EUR. Z uvedbo plačevanja vadnine v gotovini smo praktično podvojili znesek pobrane vadnine in s tem zagotovili redno plačevanje stroškov mladinskega pogona, med drugim tudi izplačila trenerjem.

Finančna slika kluba se po treh sezonah drage prvoligaške izkušnje lepo popravlja: v letošnji sezoni bomo predvsem po zaslugi glavnega sponzorja zaprli dolgove iz preteklih let, hkrati pa ves čas zagotavljamo sredstva za redno delovanje tako članske kot mladinskih selekcij. Trenerji še nikoli v zgodovini kluba niso bili tako na tekočem z izplačili, izplačila so redna, vsak mesec.

Mladinci in kadeti so v spomladanskemu delu prvenstva res zapadli v rezultatsko krizo, ki jo skušamo odpraviti s kombinacijo ukrepov.

Nogometni štadion je v podobnem stanju kot večina športne infrastrukture v Novem mestu. Uničeni »jurček« na fotografiji so pred leti naredili prostovoljci iz kluba in še zdaj ne vemo točno ali je bilo za njegovo uničenje pred tednom dni krivo neurje ali so mu pomagali vandali oziroma »prijatelji« kluba. Klubski prostovoljci bodo poskrbeli, da bo čimprej bodisi popravljen bodisi odstranjen. Improvizirana »ograja« okoli stadiona, ki je narejena kar iz gradbenega železa, kaže žalostno sliko mestnega štadiona, ki ima nepokrito in dotrajano tribuno in je brez reflektorjev. Nogometni klub, kot eden izmed uporabnikov mestnega štadiona, ves čas poziva lastnika, Mestno občino Novo mesto, da ga uredi na nivo, ki bo občanom omogočal primerno okolje za ogled nogometnih tekem in ostalih prireditev. Tekme v 2. ligi organizira klub s pomočjo prostovoljcev: redarji so veterani (bivši igralci kluba), pobiralci žog so člani mlajših selekcij, nosači in vsi ostali, ki sodelujejo pri organizaciji dela v klubu so prostovoljci, v največji meri bivši igralci. Gotovo ne more biti vse teči tako brezhibno, kot teče v profesionalnih klubih, je pa najmanj na nivoju 2. lige in na nivoju sredstev, ki jih imamo v sezoni na voljo za delovanje članske selekcije.

Opažamo, da nekdo v zadnjih pol leta ustvarja negativno klimo okoli delovanja kluba z lansiranjem neresnic, kot je npr. ta o neplačevanju trenerjev. Trditev, da je klub sekta, je zlonamerna, saj sodelujemo z vsemi, ki želijo delovati v klubu ter imajo poštene namene. V upravnem odboru kluba je predstavnik staršev, ki sodeluje pri upravljanju kluba, je seznanjen s finančnim stanjem in sodeluje pri ključnih odločitvah in še posebej skrbi za delovanje mladinskega pogona in odnose s starši. Pri organizaciji velikega nogometnega turnirja, ki bo drugi vikend v juniju za selekcije od U8 do U13, bodo sodelovali številni starši otrok iz naših nastopajočih selekcij, prijavljenih je že 95 ekip. Vse to priča, da klub ni majhna »sekta«, temveč društvo, ki temelji na delovanju številnih prostovoljcev, vključno s predsednikom, ki za svoje delo v klubu ni dobil še nikoli nobenega plačila in ga tudi ne bo, je še povedal Jože Berus, Predsednik upravnega odbora NK Krka