četrtek, 22 februarja, 2024
DomaSlovenijaOh, te barve in še kaj

Oh, te barve in še kaj

Vlada je na Brdu pri Kranju znova razpravljala o koronskih ukrepih. Večjih sprememb, čeprav smo po trenutnih številkah prešli v zeleno fazo, ni. Vlada po novem uvaja seznam temnordečih držav, spremembe so tudi pri prehajanju meja – otroci do 15. leta, ki potujejo v organiziranem spremstvu, po novem ne bodo več potrebovali negativnega testa.

V veljavi tako ostajajo omejitve pri ponujanju kulturnih storitev, kolektivnem uresničevanju verske svobode in javnem prevozu. Prav tako še vedno veljata omejitev zbiranja ter obveznost nošenja mask v zaprtih prostorih in razkuževanja rok. V večstanovanjskih stavbah morajo biti še vedno nameščeni razpršilniki za razkuževanje rok.

Naj vlada ukrepov za zajezitev epidemije še ne sprosti, je sicer predlagala svetovalna skupina za covid-19 pri ministrstvu za zdravje, čeprav je sedemdnevno povprečje potrjenih okužb v torek padlo pod 300 in je torej pogoj za prehod v zeleno fazo izpolnjen.

“Glede na to, da je epidemija še vedno razglašena, bi bilo malce nelogično, da bi vse ukrepe v državi sprostili,” je pred vladno sejo povedala vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar. Po njenih besedah so ministrstva že prosili za predloge sproščanja tako za čas, ko je pogoj za prehod v zeleno fazo že izpolnjen, a je hkrati epidemija še razglašena, kot tudi za čas po koncu epidemije. Predloge bodo po njeni napovedi obravnavali na sestanku v ponedeljek.

Tri regije so še vedno obarvane rumeno, večina ukrepov tako ostaja enakih kot minuli teden.

Ta trenutek je po ministrovih besedah najpomembnejši ukrep cepljenje, na katerem “moramo vztajati” do končnega cilja, to je 60-odstotne precepljenosti. Kdaj pa bomo dosegli ta cilj? “Po današnjih rezultatih ob razgovorih s predstavniki NIJZ-ja je s prvim odmerkom cepljenih več kot 30 odstotkov ljudi, upoštevajoč prebolevnike, je v fazi zaščite ta trenutek 43 odstotkov prebivalcev oz. 48, 49 odstotkov, če upoštevamo starejše od 18 let. Projekcije kažejo, da bi bilo cepiva v juniju dovolj, ključno je, da ga proizvajalci dostavijo. Če bomo dobili milijon odmerkov, kot se predvideva, bo do konca junija precepljenih 52 odstotkov prebivalcev (65 odstotkov skupaj s prebolevniki),” je izpostavil minister.

V Slovenijo brez omejitev tudi otroci do 15. leta v organizirani skupini
Vlada je znova spremenila odlok o določitvi pogojev vstopa v Slovenijo. Bistvena novost je, da bodo lahko v državo brez negativnega testa na koronavirus in brez napotitve v karanteno vstopili tudi otroci do 15. leta starosti, ki potujejo v organizirani skupini v spremstvu vzgojitelja, učitelja ali skrbnika.

Spremembe odloka bodo začele veljati v nedeljo in bodo veljale najmanj do 6. junija, so po današnji seji vlade sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

Med ključnimi novostmi je, da so med izjemami, ki ob vstopu v Slovenijo ne potrebujejo negativnega testa, da bi se izognili obvezni napotitvi v karanteno, odslej tudi otroci do 15. leta starosti, ki potujejo v organizirani skupini v spremstvu vzgojitelja, učitelja ali skrbnika. To velja tudi za otroke do 15. leta starosti, ki prehajajo mejo skupaj z ožjim družinskim članom, ki ni napoten v karanteno na domu oziroma mu ni zavrnjen vstop v Slovenijo.

Po novem se za pripadnike policije ali uslužbence državnega organa, ki se vračajo z napotitve na delo v tujini, ter uslužbence državnih organov in akreditirane novinarje na službeni poti v tujini črta obveznost testiranja po vstopu v Slovenijo.

Vlada določila tudi seznam temnordečih držav
Vlada je prenovila tudi seznam držav z visokim tveganjem za okužbo z novim koronavirusom in poleg rdečega seznama določila tudi temnordeči seznam. Nanj se bodo uvrstila območja, kjer imajo v 14-dnevnem obdobju več kot 500 okužb dnevno na 100.000 prebivalcev ali pa kjer obstaja povečana prisotnost nevarnejših različic koronavirusa.

Na ta seznam bodo uvrstili tudi države oz. območja, za katera ni dovolj informacij za oceno zgornjih meril ali pa je število opravljenih testov v zadnjem tednu nižje od 300 na 100.000 prebivalcev. Na tem seznamu so z območja EU-ja oz. schengenskega območja francoska administrativna enota Ile-de-France (Pariz z okolico), hrvaška administrativna enota Severna Hrvaška (Varaždinska, Međimurska, Zagorska in Koprivniško-križevaška županija), litovska administrativna enota Sostines regionas, nizozemske administrativne enote Zuid-Holland, Zeeland, Noord-Brabant, Limburg ter švedske administrativne enote Stockholm, Östra Mellansverige, Smaland med öarna, Sydsverige, Västsverige, Mellersta Norrland in Övre Norrland.

Izmed tretjih držav pa je na tem temnordečem seznamu 36 držav, med njimi Argentina, Brazilija, Egipt, Indija, Iran, Južna Afrika, Nepal, Tunizija, Turčija in tudi Velika Britanija.

Rdeči seznam bo medtem veljal za tiste države oz. območja, kjer je v zadnjih 14 dneh stopnja skupno prijavljenih primerov okužbe med 50 in 150 in stopnja pozitivnih izvidov testov več kot štiriodstotna oziroma je stopnja skupno prijavljenih primerov okužbe v 14-dnevnem obdobju višja od 150 in nižja od 500 na 100.000 prebivalcev.

Na tem seznamu pa je 28 držav članic EU-ja ali schengenskega območja oz. njihove administrativne enote. Med njimi so npr. tudi avstrijske dežele Koroška, Štajerska, Zgornja Avstrija, Tirolska in Predarlsko, hrvaške administrativne enote Panonska, Jadranska in Zagreb, več italijanskih dežel, a ne tudi sosednja Furlanija – Julijska krajina in Benečija (Veneto). Na rdečem seznamu pa sta npr. celotna Madžarska in Nemčija.

Vlada se je poleg tega odločila, da se bodo na mejnih prehodih priznavali negativni izvidi PCR-testov in dokazila o preboleli bolezni iz Srbije. V Slovenijo bo tako mogoče vstopiti z dokazilom o negativnem testu, ki je bil opravljen v kateri od članic EU-ja ali schengenskega območja, Avstraliji, Izraelu, Kanadi, na Novi Zelandiji, v Rusiji, Srbiji, Veliki Britaniji ali v ZDA, na kontrolnih točkah na letalskih povezavah za mednarodni zračni promet, pa tudi če je bilo to potrdilo izdano v Turčiji. Test pa ne sme biti starejši od 48 ur. Enako velja za potrdilo o pozitivnem izvida testa, če je starejše od desetih dni, a ne starejše od šestih mesecev, oz. za potrdilo zdravnika, da je oseba prebolela covid-19 pred manj kot pol leta. (24ur.com, MMC Rtv Slo)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča