sobota, 20 aprila, 2024
DomaŠportOI PEKING: 24. zimske olimpijske igre

OI PEKING: 24. zimske olimpijske igre

Smučarka Ilka Štuhec in deskar Rog Marguč sta v Ptičjem gnezdu slovensko olimpijsko reprezentanco popeljala na svečani oder odprtja olimpijskih iger v Pekingu. Tja so iz olimpijskih vasi olimpijci odpotovali kar z vlakom. Gre za 24. izvedbo zimskih olimpijskih iger.

Odprtje, ki ga je režiral najbolj znani kitajski filmski režiser, 71-letni Zhang Yimou, je trajalo dobri dve uri. Odprtje je bilo zelo tehnološko obarvano s številnimi vizualni presežki. Na stadionu Ptičje gnezdo pa so bili prisotni tudi gledalci, ki so seveda morali upoštevati stroge protikoronske ukrepe oz. standarde. Nastopilo je več kot 3000 nastopajočih, predstavilo pa se je 91 reprezentanc. Slovenija se je predstavila kot sedemdeseta. Slovenski športniki so v Peking prišli izjemno dobro pripravljeni, skušali bodo podreti rekord po številu osvojenih odličij iz Sočija, kjer so se okitili z osmimi kolajnami. Skupno je v Peking pripotovalo 42 slovenskih olimpijcev, a vseh ni bilo na otvoritvi, saj nekatere že v soboto čakajo pomembni boji za odličja.

Rdeča nit slovesnosti so bile snežinke. Po tradicionalnem mimohodu držav so se namreč snežinke z imeni držav združile v eno veliko snežinko, znotraj katere je ob koncu zagorel tudi olimpijski ogenj. (STA)

(foto: tviter Olimpijski komite Slovenije)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča