četrtek, 28 marca, 2024
DomaSlovenijaOlaju predlagajo razmislek o odstopu

Olaju predlagajo razmislek o odstopu

Svet Policijskega sindikata Slovenije je obsodil objave generalnega direktorja Policije Antona Olaja, v katerih je predsednika sindikata Roka Cvetka obtožil zavajanja in povzročanja slabih odnosov v Policiji. Ugotavlja, da Olaj ne uživa potrebnega zaupanja in ne daje občutka nepristranskosti pri vodenju Policije. Olaju predlagajo razmislek o odstopu.

Anton Olaj je namreč na Twitterju objavil dopis sindikata, ki so mu ga prejšnji teden poslali po torkovem protestu. V njem so med drugim zapisali, da je za “vse ukrepe in aktivnosti” policistov na torkovem protestu odgovoren generalni direktor. Olaj je odgovoril, da ima lahko vsakdo svoje mnenje, ostro pa je zavrnil “zavajajoče navedbe o ‘zgražanju nad posredovanjem policistk in policistov’ in o ‘upadu ugleda in dostojanstva'”.

Po Olajevih besedah je šlo za poskus povzročanja slabih medsebojnih odnosov, kar je v nasprotju z določbami kolektivne pogodbe za policiste in v nasprotju z določili dveh členov kodeksa policijske etike. “Tudi pogodbe o zaposlitvi, ki zavezuje k spoštovanju kodeksa,” je še dodal.

Svet sindikata zavrača “neprimeren poskus enačenja sindikata z njegovim predsednikom”. Po njihovi oceni je Olaj zaradi uradnega dopisa sindikata povsem neupravičeno, neutemeljeno in osebno napadel predsednika sindikata Roka Cvetka. “Generalni direktor Policije bi mogel in moral vedeti, da dokumenti sindikata predstavljajo akt delovanja sindikata in zato izražajo voljo in interes članstva,” so navedli. Objavo generalnega direktorja Policije na Twitterju svet sindikata razume kot “nedopustno samovoljo in jemanje pravic, ki mu ne pripadajo”.

Ob tem svet sindikata ugotavlja, da Olaj ne uživa potrebnega zaupanja in ne vliva občutka nepristranskosti pri vodenju Policije ter da je s svojimi dejanji, odločitvami in javnimi opredelitvami Policiji povzročil nepopravljivo škodo. Ta se po njihovih navedbah odraža v hudem padcu ugleda policistov in načetem dostojanstvu vseh zaposlenih.

Opozorili so, da varnosti ni mogoče zagotavljati, če z državljani ni vzpostavljeno medsebojno zaupanje. Po njihovi oceni pa je ravno Olaj to zaupanje porušil do skrajne mere, zato ne uživa zaupanja zaposlenih, ki jih zastopajo v sindikatu.

Po njihovi oceni Olaj opušča dolžno skrbnost in deluje v nasprotju s kodeksoma policijske etike in etike ravnanja javnih uslužbencev, pa tudi z zakoni o javnih uslužbencih, delovnih razmerjih ter organiziranosti in delu v Policiji. Temu, kot so navedli, pritrjuje tudi to, da Olaj ni ravnal skladno z določbami zakona o organiziranosti in delu v Policiji, tako “da bi zaščitil organizacijsko integriteto policije in s tem tudi osebnostno integriteto zaposlenih, takrat ko je minister za notranje zadeve Aleš Hojs policistke in policiste označil za lenuhe, mevže ipd.”.

Olaju svet zato predlaga, naj razmisli o odstopu s položaja generalnega direktorja Policije. S tem bi policiste razbremenil očitkov o politizaciji ter jim omogočil povrnitev ugleda in dostojanstva, ki sta nujna za vzpostavitev potrebnega zaupanja državljanov, so prepričani. (STA)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča