sobota, 20 aprila, 2024
DomaSlovenijaOmikron tudi v Sloveniji

Omikron tudi v Sloveniji

V ponedeljek je bilo po 5111 opravljenih PCR-testiranjih potrjenih 1712 okužb z novim koronavirusom. V bolnišnicah se po podatkih Sledilnika za covid-19 na navadnih oddelkih zdravi 817 bolnikov s covidom-19, kar je 57 manj kot dan pred tem. Od tega 235 bolnikov potrebuje zdravljenje v intenzivni negi, eden manj. Po podatkih vlade je v ponedeljek umrlo 14 covidnih bolnikov. Pozitivnih je bilo 33,5 odstotka izvidov. V Sloveniji je bila pri štirih ljudeh potrjena nova različica koronavirusa omikron.

Kot je na vladni novinarski konferenci povedal vodja laboratorija za diagnostiko virusnih infekcij Miroslav Petrovec, je bila nova različica virusa do zdaj dokazana v štirih vzorcih, vsi okuženi pa prihajajo z območja Ljubljane. Vsi štirje so bili testirani na vstopni točki na Metelkovi ulici v Ljubljani, in sicer v obdobju med 29. novembrom in 6. decembrom. Eden od okuženih je že lani prebolel covid-19, je povedal Petrovec. O tem, ali so se okuženi morda nedavno vrnili s potovanja v tujini, Petrovec ni imel podatkov, pojasnil je, da je epidemiološka raziskava še v teku. Več informacij o okužbah bo po njegovih napovedih znanih v sredo.

Ena izmed okuženih oseb z novo različico je covid-19 v preteklosti že prebolela. Minister za zdravje Janez Poklukar je izrazil bojazen, da bi lahko to pomenilo nov val in pozval k cepljenju, tudi s poživitvenim odmerkom. Kot dodaja dr. Petrovec, je verjetno okužba razširjena bolj, kot so pričakovali, saj so bili vzorci odvzeti že med 29. novembrom in 6. decembrom, kar pomeni, da je od tedaj preteklo že kar nekaj časa. Ali so okužbe uvožene ali gre že za prenos znotraj države, še ni znano. (STA)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča