četrtek, 28 marca, 2024
DomaSlovenijaOmilitev ali zaostritev ukrepov?

Omilitev ali zaostritev ukrepov?

V soboto so v Sloveniji opravili 3067 PCR in hitrih testov ter potrdili 569 okužb z novim koronavirusom, umrlo pa je 40 covidnih bolnikov, je sporočila vlada. Delež pozitivnih PCR testov je bil 20,7-odstoten, hitrih testov pa 9,3 odstotka.

Čeprav mejo za prehod iz črne v rdečo fazo še vedno presegamo pri vseh kriterijih, po zadnjih podatkih pogoje za odpiranje prvih treh razredov šol dejansko izpolnjuje že pet regij: gorenjska, obalno-kraška, osrednjeslovenska, primorsko-notranjska in zasavska, zelo blizu mejnika pa sta tudi koroška in podravska.

Tudi direktor NIJZ Milan Krek je potrdil, da bi lahko ob nadaljevanju dobrih epidemioloških razmer že kmalu razmišljali o odpiranju šol in vrtcev v posameznih regijah. “Kolikor hitro se bo situacija izboljšala v posamičnih regijah, bomo tam takoj odpirali šole in vrtce,” je povedal.

“Tehtati je treba škodo in korist,” pa je dejala prva v vladni svetovalni skupini Bojana Beović. Ogroženi so namreč lahko učitelji in tudi otroci imajo težje poteke, kar pa je treba uravnotežiti s tem, kaj povzroča odsotnost šole v živo, je dodala.

Vse glasnejši so tudi namigi, da naj bi vlada razmišljala o zaostrovanju ukrepov in celo imela na mizi predlog o omejitvi gibanja na 50 metrov od doma, kar je bilo učinkovito v mnogih evropskih državah, kjer niso imeli tako hudih razmer kot pri nas. “Zato je verjetno razumljivo, da so o tem razmišlja tudi pri nas, a zaenkrat se za ta ukrep vlada ni odločila in ga svetovalna skupina tudi ne predlaga,” je dejala Beovićeva.

Prejšnji članek
Naslednji članek
Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča