torek, 23 aprila, 2024
DomaSlovenijaOpozorilo pri kurjenju v naravi

Opozorilo pri kurjenju v naravi

V zadnjih dneh se je zaradi toplega in suhega vremena v večjem delu države začela povečevati možnost nastanka požarov na prostem in v naravnem okolju. Podobno vreme se bo še nadaljevalo, zato Uprava za zaščito in reševanje v prihodnjih dneh pri uporabi ognja na prostem in v naravnem okolju svetuje previdnost, zlasti pri kmetijskih opravilih.

Kot opozarja Zavod za gozdove Slovenije, v gozdu in gozdnem prostoru ni dovoljeno kuriti, razen na urejenih kuriščih ter z namenom zatiranja namnoženih škodljivih žuželk in bolezni gozdnega drevja. Prepovedano je požigati travišča in ledine na območju, kjer lahko ogenj ogrozi gozd. Sežiganje rastlinskih ostankov na njivah je dovoljeno le ob stalni navzočnosti polnoletne osebe, ki ima ogenj pod nadzorom.

Pri uporabi ognja v naravnem okolju je treba upoštevati predvsem naslednje:

– pri kurjenju je treba ustrezno urediti kurišče, ogenj pa nadzorovati ves čas kurjenja,
– ob vetru kurjenje ni dovoljeno oziroma je treba z njim prenehati,
– prepovedana sta uničevanje odpadkov z ognjem ter vsakršno požiganje,
– prepovedano je odmetavanje in odlaganje gorečih ali drugih predmetov in snovi, ki lahko v naravnem okolju povzročijo požar.

Kot poudarjajo na Zavodu za gozdove Slovenije, moramo, če opazimo ogenj oziroma smo ogenj povzročili s svojimi aktivnostmi, ohraniti prisebnost in ostati mirni. Če ogenj ne ogroža vašega življenja oziroma zdravja, poskušajte ogenj pogasiti oziroma omejiti z razpoložljivimi priročnimi sredstvi. Če ugotovite, da ognja ne morete pogasiti sami, takoj pokličite Center za obveščanje na številko 112. Poskrbite za varen umik ljudi, ki so v vaši bližini. Operaterju na številki 112 povejte, kdo kliče, kje gori, kakšen je obseg požara, ali so ogroženi ljudje in živali. Na varnem mestu počakajte na prihod gasilcev in jih usmerite h kraju požara.

Prejšnji članek
Naslednji članek
Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča