ponedeljek, 29 aprila, 2024
DomaSlovenijaOprostitev cestnine zaradi humanitarne pomoči

Oprostitev cestnine zaradi humanitarne pomoči

Slovenijo so prizadele uničujoče poplave in povzročile ogromno materialne škode. Skladno z Zakonom o cestninjenju se cestnina in pristojbine za zunanje stroške ne plačata tudi za prevoze z vozili za opravljanje nalog humanitarne pomoči prizadetim zaradi naravnih nesreč.

Prevozi z vozili za opravljanje nalog humanitarne pomoči prizadetim zaradi naravnih nesreč so skladno z 9. členom Zakona o cestninjenju prevozi na podlagi pravilno izpolnjenih dokumentov, ki jih določi upravljavec cestninskih cest. Dokumenti morajo biti v izvirniku in se sklicevati na označbe na registrski tablici vozila, za katero se oprostitev obveznosti plačila cestnine in pristojbine za zunanje stroške uveljavlja. Na podlagi podatkov o prevozu, ki jih cestninski zavezanec posreduje upravljavcu cestninskih cest na način, določen v Splošnem aktu o cestninjenju, upravljavec cestninskih cest odloči o upravičenosti uporabe cestninske ceste brez plačila cestnine in pristojbine za zunanje stroške in o tem obvesti cestninskega zavezanca. Upravljavec cestninskih cest mora biti o prihodu tujih vozil obveščen najmanj 24 ur pred njihovim prihodom.

Vloga za oprostitev plačila cestnine zaradi prevoza humanitarne pomoči.pdf

Izpolnjeno vlogo se pošlje na elektronski naslov: occn@dars.si  (uporabniki sistema cestninjenja DarsGo jo lahko oddajo tudi na tej povezavi).

Za več informacij lahko pokličete naš klicni center cestninjenja: 01 / 518 8 350.

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča