sobota, 27 julija, 2024
DomaSlovenijaOranžni: učenci v šole, brez občinskih oz. regijskih meja in še kaj

Oranžni: učenci v šole, brez občinskih oz. regijskih meja in še kaj

Vlada RS je danes odločila, da se država v skladu z načrtom sproščanja nahaja v oranžni fazi. Povprečno sedemdnevno število okužb znaša 837, v bolnišnicah se zdravi 828 covidnih bolnikov. Oba pogoja sta tako izpolnjena.

S 15. februarjem ne bo več omejitve prehoda med občinami, enako velja tudi za statistične regije – torej lahko se prosto gibljemo po celotni državi.

Sproščanje omogoča nadaljevanje vračanja učencev v prostore izobraževalnih zavodov. Prihodnji teden je v vzhodnem delu počitniški teden, na zahodnem delu pa se vrača 107.000 učencev in učitelji. Za učni proces v osnovnih šolah poleg vseh ukrepov velja, da se pouk izvaja v enotni skupini, ki je enaka matičnemu oddelku. Pouk je organiziran v matičnih učilnicah, ki jih učenci ne menjajo. V objektih ni dejavnosti, ki niso del programa in jih izvajajo zunanji izvajalci.

V srednje šole se vrača 11.000 dijakov in dijakinj zaključnih letnikov ter 655 dijakov nižjega poklicnega izobraževanja. Šolski prostor in delavnice se odpirajo tudi za praktični pouk in izobraževanje odraslih. Dovoljeni so izpiti in seminarji do 10 udeležencev na visokošolskih zavodih. Izjeme so opredeljene tudi za bivanje v domovih. V umetniških in glasbenih šolah je dovoljena individualna izvedba pouka.
Pri vrtcih ni sprememb, ostajajo odprti. Trenutno je vključenih 74 odstotkov otrok.

Šport – od ponedeljka se odpira za registrirane športnike brezkontaktna športna vadba, individualno ali v skupini do 10 pri razdalji dveh metrov. Dovoljuje se brezkontaktna rekreativna dejavnost, individualno oz. v skupinah do 10, ob razdalji dveh metrov.

Kot je na novinarski konferenci dejal minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec, velja nekoliko spremenjen režim na smučiščih: odslej za uporabo žičniških naprav ne velja več negativni test, ki ni starejši od 24 ur, pač pa se ta čas podaljša na sedem dni. Prebolevniki negativnega testa za uporabo žičniških naprav ne bodo potrebovali. Odlok bo začel veljati s ponedeljkom. Potrdilo o preboleli okužbi pa bo veljalo šest mesecev,

Kandidati avtošol po novem ne potrebujejo več negativnega testa, ki ni starejši od 24 ur, pač pa se ta čas podaljša na tri dni – kot je doslej veljajo že pri inštrukturjih vožnje.

Vlada je določila spremembe, ki zadevajo tudi odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodaje blaga ter storitve potrošnikom.

Na ministrstvu si ves čas prizadevamo za odprtje vseh dejavnosti, s ciljem, da bi v najkrajšem možnem času zagotovili odpiranje vseh panog, ki mora biti opravljeno na varen in sprejmljiv načrt.
V skladu z vladnim načrtom sproščanja ukrepov se za prihodnje obdobje razširja nabor sproščenih dejavnosti, hkrati pa se določa pogoje za varnost, ki vplivajo na preprečevanje prenosa okužb.

V skladu z mnenjem svetovalne skupine pri MZ-ju smo ta teden dodatno med vladnimi odloki uskladili tudi obdobja in dikcije v zvezi z doikazili glede cepljenja oz. pozitivnega rezultata PCR-testa ali hitrega testa.

Trenutno veljaven odlok se podaljšuje do nedelje,  14. Februarja. Z novim odlokom, ki začne veljati 15. februarja, se ohranjajo pretežno enake izjeme, kot so veljale do sedaj. Dodatno se uvajajo nekatere spremembe:
-izjeme se širijo na opravljanje trgovinske dejavnosti, ne glede na vrsto blaga ali prodajno površino, z odlokom so dovoljene vse trgovinske dejavnosti brez omejitev

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča