Orli na ekipni tekmi tretji

Orli na ekipni tekmi tretji

-
0 73

Anže Semenič, Peter Prevc, Jernej Damjan in Timi Zajc so na zadnji ekipni tekmi pred svetovnim prvenstvom v Seefeldu v nemškem Willingenu osvojili 3. mesto.

Najboljši smučarji skakalci so ta konec tedna zbrani v Nemčiji, natančneje v Willingenu, kjer je bila danes že izpeljana prva izmed zadnjih treh tekem svetovnega pokala pred svetovnim prvenstvom v Seefeldu. Ekipna tekma je danes nadomestila odpadlo iz Neustadta v decembru, za Slovenijo pa so nastopili Anže Semenič, Peter Prevc, Jernej Damjan in Timi Zajc.

Semenič je kot prvi naš pristal pri 125 metrih, naši pa so po prvi skupini zasedali peto mesto. Zelo dober skok je nato uspel Prevcu, ki je s 133.5 metri Slovenijo popeljal pred Norveško na četrto mesto, a prednost je znašala le pol točke. Damjan je s 118 metri kot tretji naš v spremenljivih razmerah povečal prednost pred Norveško na več kot 20 točk. Kot zadnji je za Slovenijo v prvi seriji nastopil Zajc, pristal je pri 130 metrih, naši pa so s 411,1 točkami po prvi seriji zasedali 3. mesto. Pred njimi so bili le Poljaki s 475,0 točkami in Japonci s 430,6 točkami. Nemci so v zadnji skupini padli za naše s 409,8 točkami, peti Avstrijci so imeli 393,6 točk.

Finalno serijo je Semenič za naše odprl z enako daljavo, kot jo je dosegel v prvi seriji, torej s 125 metri. Po napaki Jukije Sata so Japonci imeli le še točko prednosti, a so bili tretji, saj so jih prehiteli Nemci, vodili so še naprej prepričljivo Poljaki, naši pa so bili torej na četrtem mestu. Prevc je s 130 metri naredil še en dober skok danes, zaostanek za Japonci pa je znašal le še dve desetinki točke. Nemci so imeli že več kot trideset točk prednosti, razred zase pa so bili še naprej Poljaki na prvem mestu.

V tretji skupini je Damjan pristal pri 127.5 metrih, napet boj za stopničke pa je začinila Norveška, ki je zamenjala mesto z Avstrijo. Norveška je tako imela 6 desetink prednosti pred našimi na tretjem mestu, Japonci so na petem zaostajali za 3,9 točk za našimi.

V izjemno napeti finalni skupini le ena sprememba mesta – Zajc premagal Johanssona

V finalni skupini, ki skače v obratnem vrstnem redu je boj za tretje mesto odprl Stefan Kraft s 135 metri, kar je avstrijski zbir točk povečalo na končnih 868,7 točk. Rjoju Kobajaši je odgovoril s 133 metri, Japonci pa so obranili 7 desetink točk prednosti pred Avstrijci. Zajc je nato prav tako skočil v območje zelene črte, 133.5 metrov, naši pa so prav tako obranili prednost pred Japonci in sicer s 4,6 točkami naskoka pred Japonci. Robert Johansson je kot naslednji prav tako dobro opravil svojo nalogo, s 132 metri pa je ob slabem doskoku izgubil prednost pred našimi. Norvežani so zbrali 873,2 točk, kar je pomenilo tretje mesto za Slovenijo! Z 979,4 točkami so zmagali Poljaki pred Nemci, ki so zbrali 900,2 točk.

Takoj po ekipni tekmi so sledile še kvalifikacije za jutrišnjo prvo izmed dveh posamičnih tekem, ki bosta na sporedu do nedelje. Skupaj pa bo teh pet serij štelo tudi za t. i. “Willingen 5”. (Sloski)