četrtek, 28 marca, 2024
DomaUncategorizedOstro nad zapis županje Semiča

Ostro nad zapis županje Semiča

V četrtek zvečer je županja občine Semič, Polona Kambič, na svojem FB profilu objavila poziv, ki ga je naslovila na tamkajšnjo osnovo šolo, naj opustijo ukrepe oz. zajezitvi korone. Zapis smo sinoči delili tudi na naših socialnih omrežjih.

Danes pa so se na zapis županje odzvale številne organizacije in osebe, poroča 24ur.com. Minister za javno upravo Boštjan Koritnik je dejal, da “županja Semiča ne more oz. ne bi več smela opravljati svoje funkcije”. Zdravstveni minister je dejal, da od tistih, ki imajo javne funkcije, pričakuje, da bodo naredili vse za zadostno precepljenost in obvladovanje okužb. V Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije pa so poziv ostro obsodili in dejali, da od pristojnih pričakujejo, da se bodo čim prej ustrezno odzvali na županjine aktivnosti oziroma nesprejemljive pritiske na zaposlene.

Na poročanje o pozivih županje ravnateljici osnove šole v Semiču so se odzvali tudi v sindikatu Sviz. “Sviz je z nejevero prebral poročanje v medijih, da je županja občine Semič na tamkajšnjo Osnovno šolo Belokranjskega odreda oziroma na njeno ravnateljico naslovila poziv k opuščanju ukrepov za preprečevanje širjenja okužb z novim koronavirusom. Takšno ravnanje županje je skrajno neodgovorno in škodljivo oziroma v trenutnih razmerah celo nevarno,” so zapisali na Svizu. Prav tako so dodali, da so ogorčeni, da je županja zaradi lastnega nestrinjanja z opredeljenimi higienskimi predpisi in zapovedanimi epidemiološkimi ukrepi ter iz egoističnega osebnega prepričanja o neobstoju virusa s pozicije moči od ravnateljice šole in zaposlenih zahtevala, naj kršijo veljavne predpise.

Pet občinskih svetnikov pa je spisalo poziv, v katerem so obsodili njene izjave in zahtevali opravičilo.

Pod poziv so se podpisali Sonja Klemenc Križan (SDS), Dina Šmalc (Ni nam vseeno), Damir Stare (SDS), Urška Banovec (NSi) in Anton Križe (SDS). Kot pišejo, so “zgroženi nad izjavami in pozivi županje Polone Kambič k opuščanju ukrepov proti covidu-19”: “Obsojamo njene izjave, ki niso primerne v času, ko skoraj ni več na razpolago bolnišničnih postelj za bolnike, ko so nam s svojim strokovnim medicinskim kadrom na pomoč priskočile sosednje države in ko znanstvena in medicinska sfera opozarja na težko zdravstveno situacijo. V teh težkih časih ni pomembno ali je zapisano v zakonu kako se moramo ravnati, pomembno je, da se čim bolj izolira virus, da je čim manj težkih bolezenskih potekov in smrti.” 

Pozvali so k spoštovanju navodil zdravnikov: “Zelo pomembno je, da vsi zavestno ravnamo tako, da preprečimo širjenje virusa, da se zavedamo težke zdravstvene situacije in spoštujemo ukrepe, ki so nujni za zajezitev virusa. Pomagajmo vsem potrebnim pomoči, pomagajmo starejšim, nebogljenim. S temi dejanji bomo pokazali pravo človečnost, spoštovanje do sočloveka in do njegove temeljne pravice, to je zdravje. Ali pomagamo ponesrečencu v prometni nesreči, kljub temu, da nismo mi neposredno izpostavljeni boju za življenje ? Ali pa se bomo tudi takrat spraševali ali bo udeleženec umrl ali ne?”

Poudarili so, da moramo biti vsi odgovorni in soodgovorni ne samo zase, ampak za širšo skupnost: “Zato takšne izjave ne spadajo v našo skupnost, v občino Semič. Zahtevamo, da županja prevzame odgovornost za svoje izjave, da jih prekliče in se opraviči, ne samo občanom občine Semič, ampak vsem, ki so prizadeti zaradi njenih izjav.”

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča