Pa Vi, boste prejeli božičnico?

0
3796

Spletni portal Cekin.si je objavil seznam podjetij, ki bodo letos prejeli božičnico, ob koncu leta pa si lahko nekateri zaposleni z izjemo javnih uslužbencev obetajo višjo plačo zaradi božičnice, 13. ali celo 14. plače, so zapisali.

Če pa so bila tovrstna izredna izplačila v decembru nekoč skorajda pravilo, se danes vse več podjetij raje odloča za nagrajevanje najboljših že med letom.

LTH Castings prejme 2.650 evrov bruto božičnice. Škofjeloška tovarna LTH Castings že nekaj let brani ta naziv, kjer bodo zaposlenim izplačali kar 2.650 evrov bruto božičnice.

LEK prejme 1.350 evrov bruto božičnice. Kot vsako leto med “bogatejšimi izplačili” izstopajo tudi farmacevti. V Leku bodo ob novembrski plači 13. decembra izplačali 1.350 evrov bruto božičnice, kar nanese 20 evrov več kot lani.

GEN-I prejme 1.712,11 evra bruto božičnice. Zaposleni bodo prejeli plačilo v višini zadnje znane povprečne mesečne bruto plače v Sloveniji, kar znaša bruto 1.712,11 evra, neto izplačilo pa 1.333,73 evra. Pravijo pa, da GEN-I redno nagrajuje zaposlene v primeru poslovne uspešnosti, in sicer v prvi polovici leta, po znanih rezultatih poslovanja.

KRKA prejme 1.700 evro bruto božičnice. Zaposleni bodo 19. decembra prejeli božičnico v znesku 1.700 evrov bruto, kar je skoraj 400 evrov več kot lani.  Dvakrat letno tudi nagradijo vse zaposlene, z izjemo članov uprave.

NKBM prejme 1.142 evrov bruto božičnice. V NKBM bodo izplačali 1.142 evrov bruto božičnice, kar je 223 evrov bruto več kot lani. Enkrat letno izplačujejo tudi nagrade za uspešnost. V NLB ne izplačujejo božičnice, “za odgovor glede izplačila nagrad za poslovno uspešnost pa je še prezgodaj, saj bomo objavili šele rezultate za 3. četrtletje”. Morebitna nagrada pa je odvisna od posameznikove delovne uspešnosti, zato ni za vse enaka, so pojasnili.

Podjetje LUMAR prejme 1.300 evrov bruto božičnice. V podjetju Lumar bodo tudi v letošnjem letu izplačali nagrado v obliki dela plače za poslovno uspešnost. Višina nagrade na posameznega delavca bo 1.300 evrov bruto oz. 1.012,70 evra neto, ki bo izplačana v začetku januarja 2020. Regres je bil 1.300 evrov, zaposlene pa za uspešno delo v obliki stimulacij nagrajujejo tudi že med letom.

TELEKOM SLOVENIJE prejme 1.190 evrov bruto božičnice. V Telekomu Slovenije bodo tako kot lani izplačali božičnico v višini 70 % zadnje znane povprečne bruto mesečne plače zaposlenih v Sloveniji, ki je znašala okoli 1.700 evrov. Tako bo bruto božičnica okoli 1.190 evrov bruto.

Podjetje ELES izplača božičnico v višini minimalne plače. Znesek še ni znan, se pa lahko ob uspešnem poslovanju izplača božičnica, kot jo določi direktor, in sicer najmanj v višini minimalne plače, ki je trenutno 886,63 evra bruto. Lani so zaposleni prejeli 969 evrov.

GOODYEAR prejme 900 evrov. V kranjskem Goodyearju bodo ob koncu leta izplačali 900 evrov, kar je 100 evrov več kot lansko leto.

Plastika SKAZA prejme 500 evrov božičnice. V Plastiki Skaza bo božičnica 500 evrov, tako kot lansko leto. Nagrade so odvisne od uspešnosti poslovanja, ki bo znana po koncu leta, izplačali pa bodo tudi nagrado vsem, ki niso bili bolniško odsotni.

LIDL prejme 410 evrov. Višina nagrade za poslovno uspešnost v Lidlu bo letos znašala 410 evrov.

HOFER prejme 240 evrov bruto. Višina nagrade za poslovno uspešnost v Hoferju bo 240 evrov.

MERCATOR prejme 200 evrov bruto božičnice. V Mercatorju bo ob izplačilu plače 13. decembra izplačana tudi božičnica v višini 200 evrov bruto. Neto vrednost bo izplačana v denarju.

AKRAPOVIČ nadomešča božičnico z nagrajevanjem. Božičnico pri Akrapoviču nadomeščajo z nagrajevanjem. “Sistem se je izkazal za dobrega, saj spodbuja storilnost. Zaposlenim v prvih mesecih naslednjega leta izplačamo nagrado glede na njihovo uspešnost pri doseganju ciljev preteklega leta in od poslovnih izkazov podjetja, ki bodo znani v začetku naslednjega leta. Prav zato o konkretnih številkah še ne moremo govoriti, vendar pa je nagrada ob dobri oceni uspešnosti zaposlenega lahko višja od njegove plače,” so sporočili.

SPAR Slovenija ima številne ugodnosti za zaposlene celo leto. Iz Spara Slovenija pa so sporočili, da so vsi zaposleni med letom deležni številnih ugodnosti. “Kot vsa leta do zdaj so tudi v letošnjem predbožičnem času otroci zaposlenih prejeli Miklavžev paket presenečenja, zaposleni pa dodatne nagrade,” so razložili.

V A1 nimajo božičnice ali 13. plače, temveč nagrajujejo zaposlene skozi celotno poslovno leto.

OMV Slovenija ima vzpostavljen interni sistem nagrajevanja zaposlenih. Nagrade, ki temeljijo na uspešnosti posameznika in uspešnosti podjetja, izplačujejo enkrat letno, in sicer v maju. O konkretnih številkah ne morejo govoriti “zaradi spoštovanja korporativne politike”.