četrtek, 25 aprila, 2024
DomaSlovenijaPCT aplikacija je?

PCT aplikacija je?

Dva dni po tem, ko je NIJZ objavil novo aplikacijo za preverjanje pogoja PCT, je večina gostincev in organizatorjev prireditev še ni preizkusila. Po fiasku z aplikacijo, ki je sprva razkrivala vse do zdravstvenih podatkov, zdaj pa ne izpiše niti imena in priimka, je premier Janez Janša zapisal, da ko se bodo znova sprejemali omejevalni ukrepi, “ne bo odgovarjala Prelesnikova, ampak ministrstvo za zdravje in NIJZ”.

Na obračunavanje preko družbenih omrežij minister za zdravje Janez Poklukar medtem skopo odgovarja: “NIJZ in ministrstvo za zdravje sta pripravila aplikacijo za preverjanje PCT protokola, katerega namen je zagotavljanje varnosti. Vendar še vedno poudarjam, da največjo varnost zagotavlja cepljenje.” Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek pa premierjevega zapisa ni želel komentirati. Je pa pred dnevi pojasnjeval: “Mi smo samo pravočasno naredili aplikacijo. Tehnično je stvar postavljena. Kako bo stvar zakonsko in ostalo opredeljena, s tem pa inštitut nima nič.”

Janša sicer zatrjuje, da je vlada obojim dala navodila, da pri aplikaciji upoštevajo evropske standarde in ne birokratskih muh paradržave ter da je vsak neučinkovit ukrep nepotrebno obremenjevanje državljanov. A strokovni sodelavec Centra za informatiko v zdravstvu na NIJZ  Anže Kavšek je pred dnevi na vprašanje, kdaj so dobili funkcijsko specifikacijo oziroma zahtevek, kaj mora imeti ta aplikacija, odgovoril: “Nismo dobili zahtev. Zahteva je bila, da objavimo aplikacijo, s katero bomo lahko brali QR-potrdila.”

Med prelaganjem odgovornosti pristojnih gostinci in organizatorji dogodkov tako čakajo na vzpostavitev učinkovitega nadzora nad potrdili, ki nam bo zagotavljal odprto in varno jesen.

Informacijska pooblaščenka z nobeno verzijo aplikacije ni seznanjena 

Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik medtem poudarja, da z nobeno od domnevno dveh verzij aplikacije sploh ni seznanjena. Prav tako “ni bila zaprošena niti za predhodno mnenje, kar bi bilo sicer glede na naravo obdelave osebnih podatkov z aplikacijo vsekakor pričakovati, še posebej glede na izkušnje, ki bi jih NIJZ moral pridobiti v postopku glede izražanja interesa za cepljenje na portalu eUprava,” je zapisala v sporočilu za javnost.

Poleg tega informacijska pooblaščenka doslej v inšpekcijskem postopku glede aplikacije ni še ničesar odrejala, saj se je z aplikacijo seznanila le iz medijev, enako kot tudi ostala slovenska javnost, pojasnil na poziv v postopku pa še ni prejela. “Nesodelovanje NIJZ z IP pri razvoju aplikacije, ki temelji na obdelavi osebnih podatkov, je zaskrbljujoče. IP ima odprta vrata vsem zavezancem in posameznikom in tako letno izda preko 1200 pisnih mnenj in 100 pripomb na predloge zakonodaje. V primeru PCT-aplikacije pa IP ni bil vprašan za mnenje, niti od NIJZ še ni prejel odgovorov na poziv,” je še zapisala.

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča