petek, 26 aprila, 2024
DomaSlovenijaPCT nujen za udeležbo na dogodkih, organizator mora to preverjati

PCT nujen za udeležbo na dogodkih, organizator mora to preverjati

Vlada je na današnji seji sprejela odločitev o tem, da morajo organizatorji javnih prireditev in javnih shodov, pa tudi organizatorji športnih in kulturnih prireditev ob prihodu na prireditev oziroma shod preveriti, ali udeleženci prireditve oziroma shoda izpolnjujejo pogoj PCT. Osebi, ki teh pogojev ne izpolnjuje, udeležbe na prireditvi oziroma shodu organizator ne dovoli. Slednje bo v veljavi od prihodnjega ponedeljka.

Organizator mora prav tako na vidnem mestu s pisnim obvestilom obvestiti udeležence prireditve oziroma shoda, da je izpolnjevanje pogoja PCT obvezno, je sporočila Vlada RS. Odloki bodo stopili v veljavo v ponedeljek, s pomočjo aplikacije bodo odčitavali, ali je koda veljavna ali ne, je pojasnila dr. Logar. Če organizatorji izpolnjevanja pogoja ne bodo preverjali, bodo po njenih besedah najverjetneje kaznovani z globo v višini od 400 do 1000 evrov.

V želji, da se tudi v prihodnjih tednih in mesecih ritem življenja ne bi upočasnil, stroka že dalj časa poziva k doslednemu spoštovanju pogoja PCT pri koriščenju različnih storitev in seveda tudi pri najrazličnejših oblikah zbiranja in druženj. K sreči obstajajo številni organizatorji, ki pogoj PCT dosledno upoštevajo, potrošniki, udeleženci prireditev in drugi pa lahko zato varno koristijo storitve oz. obiskujejo različne prireditve, je uvodoma povedala Maja Bratuša.

Mateja Logar je dodala, da so tisti, ki se udeležijo nekega dogodka, zaradi izpolnjevanja pogoja PCT varni in tako zagotavljamo vzdržno stanje v našem zdravstvenem sistemu.

Skrajšana veljavnost HAT in PCR-testov

Posamezne skupine zaposlenih v različnih dejavnostih morajo še vedno izpolnjevati pogoj PCT. Tisti, ki se testirajo, morajo to trenutno storiti enkrat na teden, po 23. avgustu pa bo PCR-test veljaven 72 ur, HAT pa 48 ur.

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča