petek, 19 aprila, 2024
DomaSlovenijaPCT pogoj - smiselnost? Koliko časa še?

PCT pogoj – smiselnost? Koliko časa še?

Očitno je omikron različica prevzela ‘pobudo’ in slednja naj bi bila res bolj prenosljiva, a vseeno v blažji obliki kot t.i. delta različica. Še toliko bolj zanimivi so podatki, da v zadnjem času, sicer za blažjo obliko korone, zbolevajo ljudje, ki so cepljeni in so preboleli covid.

V nadaljevanju povzemam del članka N1;

PCT pogoj naj bi omejeval širjenje okužbe. Toda omikron okuži tako necepljene kot cepljene in prebolele, edini sorazmerno ‘varni’ za svojo okolico so tisti, ki se redno testirajo. Zaradi napake v sistemu lahko cepljeni celo uporabljajo svojo QR kodo tudi v času, ko so okuženi in zato v izolaciji. Je torej v petem valu pogoj PCT še smiseln in kdaj ga bomo ukinili?

Marsikdo te dni z upanjem opazuje razmere v Združenem kraljestvu, ki ga je omikronski val zajel nekaj tednov pred Slovenijo. Tako kot je bila strma krivulja povečevanja okužb, je nato sledil strm tudi padec. Ta teden v Angliji zato ukinjajo večino ukrepov. Maske ne bodo več obvezne, le še priporočljive. Ukinja se tudi covidno potrdilo, ki ga v Angliji že doslej niso potrebovali za vstop v trgovine, ampak le za prireditve in nočne klube. Več si preberite TUKAJ.

Tudi Evropska komisija članice Evropske unije poziva, naj ne uveljavljajo več dodatnih omejitev potovanj, ki so jih v preteklih tednih uvedle zaradi koronavirusne različice omikron. Kot je znano s 1. februarjem začnejo nova pravila, in sicer veljavnost potrdila je Unija z delegiranim aktom uskladila na 270 dni po primarnem cepljenju, a vseeno nekatere države spreminjajo pogoje.

Kot necepljen opravim veliko testiranj (zdaj še skoraj vsak dan, odvisno od obveznosti) oz. mislim da precej več kot cepljeni in prebolevniki. Ker sem uvideven do ostalih, s katerimi delam, sodelujem.

Preprosto, ostaja nam osnovna higiena, ki je nekaterim še vedno prevelik zalogaj, pa čeprav gre le za umivanje rok.  😉

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča