petek, 19 aprila, 2024
DomaSlovenijaPCT protest: od rož do solzivca in vodnega topa

PCT protest: od rož do solzivca in vodnega topa

Na tisoče nasprotnikov pogojev PCT se je že tretjo sredo zapored zbralo pred parlamentom, kjer so izrazili svoje nezadovoljstvo nad oblastjo in ukrepi, ki jih ta sprejema. Po začetnem dogajanju na Trgu republike, ki ga je policija pred neprijavljenim shodom ogradila, so se protestniki pomaknili proti predsedniški palači, nato pa so pot nadaljevali po ljubljanskih ulicah proti avtocesti. Protestniki so že zaprli ljubljansko obvoznico, policisti so aktivirali vodni top. Policija je nad protestniki uporabila tudi solzivec. Območje preletava helikopter, prav tako so aktivirali policijsko konjenico.

Protestniki so program začeli z izrekom sožalja svojcem pokojne 20-letnice. Sledila je minuta molka. “Za mojega otroka je to, za mojo Katjo!” se je nemudoma zaslišalo iz občinstva. Nato so na oder povabili očeta nesrečne mladenke. Dejal je, da je bila to njegova Katja, ki se je šla cepiti zato, da je pri življenju ne bi ovirali “ti ukrepi”. ‘Govorijo o procentih, moja Katja ni bila procent. Ona je bila Katja, moja Katja,’ je še zaključil oče.

Med protestniki je videti veliko transparentov, ki nasprotujejo vladnemu ukrepu PCT, prav tako množica vihra s številnimi zastavami. Po zaključku govorov so protestniki policistom razdelili vrtnice, nato pa se je množica premaknila proti predsedniški palači ter svojo pot nadaljevala po ljubljanskih ulicah. Ob tem so protestniki vzklikali: “Lopovi, lopovi.”  

Protestniki so zaprli ljubljansko severno obvoznico. Policija je na območje poslala vodni top ter ga tudi že aktivirala. Protestniki so se zato umaknili z avtoceste. Zaradi protesta je bila v obe smeri zaprta severna ljubljanska obvoznica med razcepoma Koseze in Zadobrova, okoli 17.40 je bil promet spet sproščen. Protestniki so spet vrnili v središče mesta in pred poslopje RTV Slovenija. Protestniki so se šest ur po začetku shoda vrnili na Trg republike, na katerem je prišlo tudi do posameznih izgredov.

Odzval se je tudi premier Janša. Zapisal je, da napadi in grožnje niso ustavna pravica do zborovanj, ministrstvo za notranje zadeve pa je pozval, naj ukrepa, saj vodstvo policije v Ljubljani “očitno ni sposobno preventive”.

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča