Pekarne, kjer so inšpektorji odkrili nedovoljeno

0
3881

Na 24ur, POP TV, tokrat objavljajo rezultate nadzora pristojnih inšpekcijskih služb, ki so precep vzele pekarne.

Nov inšpekcijski nadzor pekarn, nove skrb vzbujajoče ugotovitve. Inšpektorji so med pregledom pri 34 odkrili napake. Čeprav v zadnjih letih pogosto poročamo o nepravilnostih, ki so jih inšpektorji zaznali v pekarnah, se seznam kršilcev očitno še ne skrajšuje. Tri pekarne so začasno zaprli, nepravilnosti pa segajo vse od prisotnosti plesni, mrčesa do pomanjkljive higiene.

Na podlagi zakona o dostopu do informacij javnega značaja smo pridobili inšpekcijske zapisnike o nadzoru v pekarnah leta 2018. Pri pregledu so v 34 našli nepravilnosti. V nekaterih manjše, pri drugih spet hujše, zaradi katerih se lahko upravičeno vprašamo, ali so pekovski izdelki, ki jih dobimo na svojo mizo, varni.

Pri inšpekcijskem pregledu pekarne, ki je morala začasno zapreti svoja vrata, je bil v prostoru mrčes – muhe in molji, ker okna niso bila ustrezno zamrežena. Prav tako niso bile očiščene stenske površine. Talni jašek za vodo je bil odprt, v omari pod pultom, kjer so skladiščili olje, semena in sol, pa so bili umazanija in ostanki hrane. Nadev so shranjevali na sobni temperaturi, naprava za polnjenje krofov pa je bila polna ostankov hrane. Pomivalno korito je bilo zelo umazano, prav tako tudi tla v skladišču. Umazani so bili hladilniki v notranjosti. Zaposleni so bili brez ustreznih soglasij glede bolezenskih znakov za opravljanje dejavnosti, prav tako v pekarni niso vodili evidenc o notranjem nadzoru glede čiščenja, prisotnosti škodljivcev in podobno.

Druga pekarna, ki so jo inšpektorji začasno zaprli, je morala pred ponovnim odprtjem urediti dostop do umivalnika, zamenjati prodajne police, sanirati in prebeliti stene, urediti ustrezno delovno površino za pripravo sendvičev ter postaviti fritezo za krofe na primerno mesto. Inšpektorji so ugotovili, da prostor ni namenjen proizvodnji kruha in peciva, ampak je v njem mogoče le prodajati končne izdelke ali izvajati dopeko predpripravljenih izdelkov. Zaradi zelo podobnih razlogov so zaprli še eno pekarno.

V eni od pekarn so prepovedali uporabo moke iz dveh silosov, ki je bila “skladiščena v plesnivem in vlažnem okolju, dokler se z ustreznimi preiskavami ne ugotovi varnost inavedene moke”.

Najpogostejša kršitev: pomanjkljivo higiensko stanje

Pri preostalih so inšpektorji naleteli na različne kršitve, najpogostejša med njimi pa je pomanjkljivo higiensko stanje.

V eni od pekarn so odkrili plesnive stene in vrata, v nekaterih drugih je bil plesniv strop v proizvodnem prostoru. Inšpektorji so zaznali še pomanjkljivo higiensko stanje tal in kanalov ter delovne opreme in pripomočkov. Ena od pregledanih pekarn mora namestiti umivalnike, zaposleni pa morajo začeti uporabljati zaščitna pokrivala. Več na na 24ur.com TUKAJ.


PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj