četrtek, 25 aprila, 2024
DomaGospodarstvoPekarne: so lastniki požrli obljube?

Pekarne: so lastniki požrli obljube?

Končuje se poslovna zgodba nekdanjih Dolenjskih pekarn, ki so v zadnjih letih v lastništvu koncerna Žito oz. hrvaške Podravke. O slednjem, da bodo novomeško pekarno zaprli smo poročali pred mesecem dni. Usoda zaposlenih takrat še ni bila znana, a so odgovorni v družbi zagotavljali, da bodo ravnali odgovorno do zaposlenih in da naj bi jim namenili tudi ustrezno odpravnino. V sredo pa šok za nekatere zaposlene, ki jim manjka le še nekaj let do upokojitve. Po naših informacijah so jim na jutranjem sestanku sporočili, da odpravnin ne bo in da ostaja samo opcija zaposlitve v ljubljanskih obratih družbe oz. še bolj črn scenarij, če slednjega ne sprejmejo. S tem povezana vprašanja smo naslovili na družbo. Objavljamo odgovor:

Tako kot smo vam v odgovoru že nakazali konec marca, ponavljamo, da ob zapiranju obrata PE Dolenjske pekarne želimo doseči optimalne dogovore z zaposlenimi, ob spoštovanju vseh zakonskih obveznosti in v sodelovanju s sindikatom. Veseli nas, da smo zaposlenim iz Dolenjskih pekarn uspeli zagotoviti nadaljnjo zaposlitev v naših obratih v Ljubljani in programa presežnih delavcev ne bo potrebno izvajati, o čemer smo zaposlene in sindikat že obvestili. Že v naših pojasnilih konec marca smo poudarili, da bomo za zaposlene poiskali možnost zaposlitve v drugih obratih. Večina zaposlenih iz DP delu na drugih lokacijah ne nasprotuje, delavce, ki iz objektivnih razlogov ne morejo biti razporejeni na delo v drug obrat (invalidnost, zahtevne socialne razmere ipd.), pa bomo obravnavali individualno, v skladu s predpisi in zakonodajo. Glede na to, da pogovori z zaposlenimi še potekajo, dodatnih komentarjev ne moremo podajati, saj želimo doseči čim boljši izid za zaposlene, in to le na način, ki je predhodno usklajen in dogovorjen z vsemi internimi deležniki.

Sicer pa spomnimo na odgovor družbe, ki so nam ga poslali konec marca: Zagotovo pa postopoma, odgovorno, v dogovoru s sindikati in z izplačanimi ustreznimi odpravninami v skladu z zakonodajo. Ker pogovori še potekajo in se pri tem zasleduje cilj zagotavljanja upoštevanja vseh vpletenih strani, ne moremo podajati več informacij, kot smo jih komunicirali doslej. Zato tudi ne želimo in ne moremo špekulirati s konkretnimi številkami, saj želimo doseči čim boljši izid za zaposlene, in to le na način, ki je predhodno usklajen in dogovorjen z vsemi internimi deležniki, so še pojasnili v podjetju.

(foto: Emana)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča