petek, 19 aprila, 2024
DomaKronikaPestro dogajanje, a ni v programu veselega decembra

Pestro dogajanje, a ni v programu veselega decembra

Policisti Policijske uprave Novo mesto so med 10. 12. in 13. 12. intervenirali v 128 nujnih primerih in na številko 113 prejeli 445 klicev.

Trčil v snežni plug, potnik huje poškodovan

O hudi prometni nesreči med Gorenjo Staro vasjo in Hrastjem smo bili obveščeni 11. 12. okoli 22.30. Policisti PPP Novo mesto so opravili ogled in ugotovili, da je 25-letni voznik vozil osebni avtomobil Renault twingo po lokalni cesti iz smeri Gorenje Stare vasi proti Hrastju. V Orehovici je zaradi neprilagojene hitrosti izgubil oblast nad vozilom, drsel po vozišču in trčil v snežni plug, pripet na prednjem delu tovornega vozila, ki ga je iz nasprotne smeri pripeljal 33-letni voznik. V nesreči se je hudo poškodoval 65-letni potnik v twingu, povzročitelj je utrpel lažje poškodbe. Policisti bodo zoper 25-letnega voznika na tožilstvo podali kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja nevarne vožnje v cestnem prometu.

Prometna nesreča pri Artu

Sevniški policisti so bili 10. 12. nekaj po 16. uri obveščeni o prometni nesreči z udeležbo dveh voznikov osebnih avtomobilov pri Artu. Opravili so ogled in ugotovili, da je za nesrečo odgovoren 52-letni voznik osebnega avtomobila, ki se je v križišču vključeval na prednostno cesto in odvzel prednost 21-letnemu vozniku. V nesreči se je lažje poškodovala potnica v vozilu povzročitelja. Zaradi kršitev so mu policisti izdali plačilni nalog.

Odklonil preizkus alkoholiziranosti

10. 12. nekaj pred 21. uro so bili policisti obveščeni, da naj bi močno pijan voznik na območju Žabje vasi v Novem mestu sredi ceste ustavil avtomobil BMW X5 in ogrožal druge udeležence v prometu. Policisti so med postopkom ugotovili, da gre za 50-letnega kršitelja. Zaradi očitnih znakov alkoholiziranosti so mu odredili preizkus, vendar je opravljanje preizkusa odklonil. Odvzeli so mu vozniško dovoljenje, prepovedali nadaljnjo vožnjo in o kršitvah z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

Kršitelj z 1,8 promili alkohola

Med kontrolo prometa na Belokranjski cesti v Novem mestu so policisti v noči na 11. 12. zaradi nezanesljive vožnje ustavili voznika osebnega avtomobila in mu odredili preizkus alkoholiziranosti. 38-letnemu kršitelju, ki je imel v litru izdihanega zraka 0,86 miligramov alkohola, so odvzeli prostost in ga pridržali. Odvzeli so mu vozniško dovoljenje in o vožnji pod vplivom alkohola seznanili sodišče.

Pod vplivom alkohola in brez veljavnega vozniškega dovoljenja

Policisti PP Sevnica so 11. 12. v kraju Vrhek ustavili voznika osebnega avtomobila Renault talia in mu zaradi suma vožnje pod vplivom alkohola odredili preizkus. 47-letni kršitelj, ki nima veljavnega vozniškega dovoljenja, je imel v litru izdihanega zraka 1,01 miligrama alkohola. Avtomobil so mu zasegli in zaradi kršitev na sodišče naslovili obdolžilni predlog.

11. 12. nekaj pred 19. uro so policisti PP Novo mesto v Malenski vasi ustavili voznika osebnega avtomobila Volkswagen golf. 30-letni kršitelj, ki nima veljavnega vozniškega dovoljenja, je imel v litru izdihanega zraka
0,93 miligramov alkohola. Avtomobil so mu zasegli in o kršitvah seznanili pristojno sodišče.

Neprilagojena hitrost

12. 12. nekaj po 14. uri smo bili obveščeni o prometni nesreči na cesti med Žužemberkom in Dobrničem, pri odcepu za Reber. Policisti so opravili ogled in ugotovili, da je 27-letni voznik avtomobila VW passat zaradi neprilagojene hitrosti izgubil oblast nad vozilom, trčil v varnostno ograjo in se večkrat prevrnil. Povzročitelju, ki se je v nesreči lažje poškodoval, so policisti zaradi kršitve izdali plačilni nalog.

Poostreno preverjali psihofizično stanje voznikov – 19 jih je vozilo pod vplivom alkohola

Na območju Policijske uprave Novo mesto so policisti 11. 12. v popoldanskih in večernih urah poostreno preverjali psihofizično stanje voznikov. Preizkus alkoholiziranosti so odredili 449 voznikom in pri 19 voznikih ugotovili, da vozijo pod vplivom alkohola. 12 voznikov je imelo v litru izdihanega zraka pod 0,52 miligrami alkohola, devet voznikov pa je imelo več kot 0,52 miligramov alkohola v litru izdihanega zraka. Desetim so začasno odvzeli vozniška dovoljenja, jim zaradi kršitev izdali plačilne naloge in o vožnji pod vplivom alkohola z obdolžilnimi predlogi seznanili sodišče.

S pogostim preverjanjem psihofizičnega stanja voznikov bodo policisti nadaljevali še ves mesec, zato pozivajo vse, da za volan sedejo le trezni.

KRIMINALITETA

Nasilneža pridržali

Policisti PP Novo mesto so bili 10. 12. obveščeni o nasilju v družini. Takoj so se odzvali, zbrali obvestila in ugotovili, da 60-letni moški izvaja nasilje nad ženo. Nasilnež, ki je bil pod vplivom alkohola je žrtev žalil, jo poniževal in ji grozil, da jo bo ubil. Tudi po prihodu policistov se ni pomiril in ni upošteval ukazov, zato so zoper njega uporabili
prisilna sredstva, ga obvladali in odpeljali v prostore za pridržanje. Zaradi kršitev mu bodo izdali plačilni nalog, izrekli ukrep prepovedi približevanja žrtvi in ga ovadili na pristojno tožilstvo zaradi kaznivega dejanja nasilja v družini.

Vlomi in tatvine

Na parkirnem prostoru avtocestnega postajališča Starine je v noči na 10. 12. nekdo vlomil v rezervoar tovornega vozila in iztočil in odtujil okoli 700 litrov goriva.

V Dolu pri Trebnjem je v noči na 12. 12. nekdo vstopil v odklenjen gospodarski objekt in iz hladilnika odtujil več kosov mesa.

11. 12. nekaj po 20.30 so v okolici Šentjerneja neznanci skozi vrata vlomili v stanovanjsko hišo. Okoliščine vloma policisti še preiskujejo.

V naselju Gornje Orle na območju PP Sevnica je 11. 12. nekdo izkoristil odsotnost stanovalcev in skozi okno vlomil v stanovanjsko hišo. Pregledal je prostore in našel ter odtujil denar in zlat nakit.

V kraju Podreber na območju Semiča je med 9. 12. in 12. 12. nekdo z dvorišča počitniške hiše odtujil kolo z motorjem znamke Yamaha.

JAVNI RED IN MIR

Kršitelja pridržali

Policisti PP Krško so 11. 12. nekaj po 12. uri posredovali zaradi kršitve javnega reda in miru v prodajalni v Krškem. Ugotovili so, da je 44-letni kršitelj, ki je kazal očitne znake alkoholiziranosti, najprej iz prodajalne brez plačila odnesel nakupovalno košaro z artikli, potem pa se vrnil, košaro odvrgel in žalil zaposlene. Policisti somu odvzeli prostost in ga
odpeljali v prostore za pridržanje. Zaradi kršitev javnega reda in miru so mu izdali plačilni nalog.

12. 12. so bili brežiški policisti obveščeni, da je na parkirnem prostoru podjetja v Brežicah nekdo poškodoval osebni avtomobil ter s tem povzročil za okoli 1.200 evrov škode. Na podlagi opisa so storilca izsledili in ustavili. 44-letni moški med postopkom ni upošteval ukazov policistov, s kraja je poskušal pobegniti, zato so zoper njega uporabili prisilna sredstva, ga obvladali in odpeljali v prostore za pridržanje. Zaradi kršitev mu bodo izdali plačilni nalog in na tožilstvo podali kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja poškodovanja tuje stvari.

MEJNE ZADEVE IN TUJCI

Prijeli sprovajalca in tujce, ki so nezakonito prestopili državno mejo

Brežiški policisti so 12. 12. na območju Dobove izsledili in prijeli tri državljane Kosova, ki so nezakonito prestopili državno mejo. V bližini so prijeli še dva državljana Kosova, ki sta tujce s kombijem slovenskih registrskih oznak nameravala prepeljati v notranjost države. Sprovajalca bodo s kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države privedli k preiskovalnemu sodniku. Policijski postopki s tremi državljani Kosova še potekajo.

Nezakoniti prehodi državne meje

Med 10. 12. in 13. 12. so policisti med opravljanjem nalog varovanja državne meje na območju Dobove in Vrhja (PP Brežice) izsledili in prijeli 14 državljanov Afganistana in pet državljanov Pakistana. Policijski postopki s tujci, ki so nezakonito prestopili državno mejo, še niso zaključeni.

OSTALE ZADEVE

Požar

Sevniški policisti so bili 12. 12. ob 18.30 obveščeni o požaru v gostinskem lokalu v Šentjanžu. Požar so gasilci omejili in pogasili, po prvih ugotovitvah pa je do požara prišlo v kurilnici objekta, ki jo je ogenj uničil, nastalo je za okoli 20.000 evrov škode. Okoliščine in vzrok za nastanek požara policisti še preiskujejo.

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča