Pestro ob Dnevu brez avtomobila 

0
394

Mestna občina Novo mesto bo tudi letošnji Evropski teden mobilnosti zaključila s tradicionalnim dogodkom – Dnevom brez avtomobila, ko na Glavnem trgu priredijo vedno dobro obiskano druženje vseh generacij z namenom izobraževanja o trajnostni mobilnosti. V četrtek, 22. septembra 2022, bo na osrednjem novomeškem trgu med 9. in 12.30 poskrbljeno za številne zabavne in izobraževalne aktivnosti, organizatorji pa za več sto obiskovalcev pripravljajo tudi plesno presenečenje.

Na Dnevu brez avtomobila se bodo šolarji in vrtičkarji spoznali s kolesarskimi in gasilskimi veščinami, sodelovali bodo lahko na ustvarjalni in plesni delavnici, med drugim se bodo preizkusili v igrah Človek, razgibaj se in Odkrivajmo Evropo. Spremljali bodo tudi predstavitve pohodništva in se poučili o izdelavi markacij  ter o temeljnih postopkih oživljanja in reševanja ponesrečenca iz avtomobila. Pridružili se bodo lahko športnim panogam, kot so namizni tenis, borilne veščine, odbojka na trgu in mala šola športa, spoznali računanje z abakusom, izvedeli več o gozdnih, učnih in tematskih poteh ter o delu z reševalnimi in terapevtskimi psi.

Zaključku Evropskega tedna mobilnosti se bodo v četrtek, 22. septembra, s pohodom pridružili tudi dijaki Srednje strojne šole Novo mesto.  V zgodnjih jutranjih urah se bodo Peš v šolo odpravili iz Šentjerneja, Dolenjskih Toplic in Trebnjega, del poti pa bodo letos srednješolci prekolesarili s kolesi GoNm in se z njimi okoli 8. ure pripeljali na Glavni trg. Ob 17. uri se bodo v duhu trajnostne mobilnosti z Loke na pohod v Mrzlo dolino in Park mladosti podali še v Pohodniškem društvu Novo mesto.

Pridružite se Dnevu brez avtomobila v Novem mestu. Z mislijo na trajnostni jutri lahko izboljšamo že današnji dan!