četrtek, 25 aprila, 2024
DomaVremePestro vremensko dogajanje

Pestro vremensko dogajanje

Ste pripravljeni na novo pestrost vremena, slednja bo zahtevala veliko zbranosti v prometu. Na vreme pri nas bo jutri vplival ciklon, ki bo ob dototku mrzlega zraka nastal nad zahodnim Sredozemljem in se nato čez severni Jadran pomikal proti vzhodu. Južno stran Alp bo zajelo obilno sneženje, nad Jadranom pa bo pihal močan jugo, ki bo poskrbel za povišano plimovanje in valovanje morja. Nad morjem bodo nastajale tudi nevihte.

Sicer ponoči še ne bo večje spremembe vremena. Nižine vzhodne in osrednje Slovenije bo že kmalu spet prekrila megla, v višjih legah in na Primorskem pa bo jasno. V krajih s snežno odejo bo jutro zelo mrzlo. V Zgornjesavski dolini se bo ohladilo do -14 st. C. Drugod bo od -8 do -4 st. C, zmrzovalo bo tudi ob morju, kjer bo stopinja pod ničlo.

Dopoldne se bo povsod pooblačilo. Zahodne kraje bodo že okoli poldneva zajele manjše padavine, ki se bodo popoldne krepile in se postopno razširile nad večji del države. Sprva bo dovolj hladno, da bo lahko nekaj snežink priplesalo tudi v nižje dele Primorske, zvečer pa se bo meja sneženja dvigala. Ob morju, kjer bo popoldne zapihal okrepljen jugo, se bo ogrelo do 10 stopinj. Drugod bodo temperature precej bolj skromne. Marsikje bo živo srebro le s težavo prilezlo nad ničlo.

Glavnina padavin nas bo dosegla v noči na četrtek, ko bo sneg marsikje na Notranjskem in Dolenjskem vsaj prehodno prehajal v dež. V zatišnih legah bo nastajala poledica, ponekod lahko tudi žled. V večjem delu Slovenije pa bo še snežilo, najobilneje na Gorenjskem in v osrednji Sloveniji, kjer bo lahko do četrtka zjutraj tudi po nižinah zapadlo več kot 15 cm snega.

V četrtek zjutraj bodo padavine ponehale, a marsikje le za kratek čas. Ozračje bo namreč nestabilno, zato bodo popoldne nastajale snežne plohe, lahko se bo razvila tudi kakšna nevihta. Petek bomo začeli s suhim vremenom, popoldne pa bodo marsikje spet poplesavale snežinke. Tudi ob koncu tedna bo prevladovalo oblačno vreme. Predvsem v vzhodni in južni Sloveniji bo občasno rahlo snežilo. (Rok Nosan)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča