Petkov kolesarski protest prvič s pisnim pozivom k odstopu vlade

0
327

Ulice slovenskih mest so znova preplavili protestniki na kolesih. Več tisoč se jih je po prvih ocenah znova zbralo v prestolnici, kjer so prvič zbirali tudi pisne pozive k odstopu vlade. Medtem je manjša skupina motoristov vladi izrazila podporo.

Na pozivu, na katerega so podpisniki zapisovali tudi svoje osebne podatke, so spomnili na tretji člen ustave, ki govori o tem, da ima v Sloveniji oblast ljudstvo. “Državljani smo naveličani te navidezno levo-desne gugalnice, ki svoje delovanje usmerja k razdoru državljanov, ki je s strankarskimi menjavami strokovnega kadra nedržavotvorna in posledično ves čas destabilizira državo. Zavedamo se, da le novi obrazi niso rešitev, to so pokazali rezultati zadnje ljudske vstaje,” so zapisali.

Ob tem so ocenili, da je javno nastopanje nekaterih politikov preseglo vse meje dobrega okusa in neposredno škoduje ugledu Slovenije. “To ni vstaja levih proti desnim, rumenih proti rjavim, to je zadnja možnost za sobivanje vseh, da ne bomo soodgovorni za uničeno prihodnost naših otrok,” so prepričani.

Podpisane pozive so zbirali v posebnem nabiralniku, v drug nabiralnik pa so lahko udeleženci shoda oddali napisano pismo za vlado. Okoli 21. ure so se protestniki začeli razhajati.

Proteste je sicer organiziralo več iniciativ, ki so h kolesarjenju vabile prek družbenih omrežij. Na Facebookovi skupini Protest z balkonov opozarjajo, da vlada Janeza Janše pod krinko boja proti novemu koronavirusu uvaja izredne razmere in vsakodnevno krati svoboščine ljudi. Ena za drugo pa da se vrstijo sporne poteze oblasti. Protest so sprva izražali z balkonov, aprila pa so prvič sedli na kolesa.

(foto: Mateja Gašperin)

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj