Pismo bralca: zdravnica na dopustu, nadomestna v drugem kraju in samo za nujne, na urgenci…

0
3832

V teh dneh lahko prebiram žalostno zgodbo mojega stanovskega kolega na Hrvaškem, ki je potreboval nujno zdravstveno oskrbo. Pismo njene partnerice je grozljivo. Za Vlada kljub pozivom ni bilo pomoči. A tudi v Sloveniji imamo preveč podobnih zgodb s čakalnimi dobami in različnimi pojasnili, dokler ni že prepozno. Seveda niso vsi enaki, ki delajo v zdravstvu, pa vendar so zaposleni v tej častitljivi in praviloma strokovni dejavnosti zavezani prisegi.

Ta teden oz. v sredo sem prejel pismo bralca, ki mi je opisal dan v dolenjskih zdravstvenih ustanovah, saj je njegova zdravnica na dopustu in in jo nadomešča druga….Pismo objavljam v celoti:

Zdravo, da vam opišem situacijo, ki se mi je zgodila danes (sreda).

Pogledam na internet kdaj dela moja zdravnica in je na dopustu od 1.8. in sicer dva tedna, pokličem zdravnico, ki jo nadomešča, a nadomešča jo samo uro in pol na dan, pa še to v drugem kraju! OK, jo pokličem in mi reče, da jemlje samo res nujne stvari, za ostalo naj grem na urgenco.

In grem na urgenco, kjer me zdravnik vpraša, če nimam osebne zdravnice, da bi šel k njej. Ko mu pojasnim, da je na dopustu in da mi je zdravnica, ki jo nadomešča rekla, da naj grem na urgenco, mi začne s posmehovanjem odgovarjati, češ da če želi, me lahko zavrne in pošlje domov. In pristojni z urgence mi ni verjel, da je zdravnica na dopustu, niti da mi je njena nadomestna rekla naj grem na urgenco. Ob tem sem vstal in rekel hvala, ter naj vzamejo ves iz t.i. znanih eminentnih sosesk Nm, ki jih na urgentnem centru ne manjka, kaj da bi nosili maske, ki so v zdravstvenih ustanovah spet obvezne. Po tej moji pripombi so me končno začeli nekoliko bolj resno obravnavati in da moja zgodba o zdravnici na dopustu in nadomeščajoči, ni bila izmišljena…. Sem počakal, da so me obravnavali, ampak odnos pa nikakršen, še konča z zapisom bralec.

Vem, da so takšna sporočila moteča in moj namen ni blatenje zdravstvenih institucij (tukaj namreč dela res nekaj izjemnih ljudi).