sreda, 24 aprila, 2024
DomaLokalnoPlamen upanja za pravično Slovenijo

Plamen upanja za pravično Slovenijo

Člani alpinističnega odseka društva Gallus Bartholomaeus bodo tradicionalno – že devet leto zapored, danes v sredo, na kresni večer prižgali dva plamena upanja za pravično Slovenijo. Prižgali jih bodo v zavedanju, da je na našo generacijo preloženo breme preteklosti in hkrati položena velika priložnost za prihodnost in s tem odgovornost za ves slovenski narod.

Člani Kulturno etnološkega društva Gallus Bartholomaeus želimo ob 30 letnici samostojne Slovenije, z dejanji, na simbolen način, k temu po svojih močeh pripomoči. Za uresničitev želja in pričakovanj je potrebna srčnost, pogum, volja in napor. Danes, na kresni večer, 23. Junija bomo člani društva ob sončnem zahodu izvedli simbolno dejanje. Ob istem času (20.56 uri) bomo prižgali dva majhna plamena upanja za pravično Slovenijo. Prižgali jih bomo na stičišču dveh kultur in braniku Slovenije, na sv. Jeri, vrhu Trdinovega vrha (1181m) in na našem gorskem očaku, vrh Triglava (2864m).

Prepričani smo, da lahko s to pozitivno gesto slovenski javnosti pokažemo, da zmoremo, da imamo voljo, srčnost in pogum, odpraviti, popraviti, odpustiti, sprejeti, preseči…… Upamo, da je v srcih Slovenk in Slovencev tiho upanje, iskrena pripravljenost iskanja poti sožitja in sodelovanja, pravičnosti, pomirjanja, preseganja zgodovinskih delitev in nasprotovanj v spravnem duhu občih etičnih civilizacijskih norm in želje po skupni zazrtosti v prihodnost. Majhen plamen upanja ima veliko simbolno moč, za katero verjamemo, da je lahko porok za bolj svetlo prihodnost Slovenije.

Na Triglav sta se v jutranjih urah že podala izkušena alpinista France Šolar in Jože Simončič.
Plemena upanja za pravično Slovenijo bodo prižgali danes ob 20.56 uri.

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča