petek, 29 marca, 2024
DomaLokalnoPlavalčki kot primer dobre prakse v športu invalidov

Plavalčki kot primer dobre prakse v športu invalidov

Športno društvo Plavalček iz Krškega je aktivno sodelovalo pri okrogli mizi o vključevanju invalidov v šport, ki sta jo 16. aprila 2023, poleg ŠD Plavalček v Dubrovniku organizirala Dubrovniška športna zveza in Društvo Vere Montis. Gre za zaključni dogodek EU projekta “Izobraževanje plavalnih trenerjev in prostovoljcev za delo z invalidi”, ki je združil projektne partnerje, predstavnike mesta Dubrovnik, Dubrovniško-neretvanske županije in društev invalidov, da bi razpravljali o pomenu vključevanja invalidnih oseb v športu.

Plavalčki kot primer dobre prakse v športu invalidov

Športno društvo Plavalček, ki je partner v projektu, je delilo svoje 11 letne izkušnje in predstavilo delovanje svojega kluba kot primer dobre prakse pri delu z invalidi.

Na okrogli mizi so razpravljali o vključujočih možnosti za udeležbo invalidov v športne aktivnosti kot nujni potrebi z vidika koristi za izboljšanje telesnega in duševnega zdravja, večje socializacije in posledično boljše kakovosti življenja invalidov. Ovire, s katerimi se ti ljudje srečujejo pri vključevanju v športne aktivnosti, so predvsem fizične, finančne in socialne, zato je sodelovanje različnih deležnikov, od športnih organizacij do državnih institucij in širše skupnosti, izjemno pomembno za ustvarjanje bolj vključujočega okolja.

Udeleženci okrogle mize so se poleg konkretnih primerov zagotavljanja dostopnih vsebin in opreme za invalide pri plavanju ter nujnosti prilagojenih bazenov, klančin in drugih elementov dostopnosti športnih objektov, zavzeli za večjo ozaveščenost in podporo vključevanju invalidov, v športu in plavanju na vseh ravneh, od ekipnih do individualnih tekmovalnih športov. Tako se je razprava zaključila z obvezo vseh sodelujočih, da s skupnimi močmi ustvarimo tako bolj inkluzivno okolje za invalide.

Naslednji dan, 17. aprila 2023, je Dubrovniška športna zveza gostila neformalno tekmovanje v plavanju in vodnih športih za invalide. Dogodek, organiziran v sodelovanju s Športnim društvom Plavalček in društvom Vere Montis, je na Mestnem bazenu v Dubrovniku združil udeležence iz Slovenije in Hrvaške, ki so v spodbudnem in vključujočem okolju prikazali svoje spretnosti in sposobnosti. Udeleženci vseh starostnih skupin in različnih vrst invalidnosti, gibalno ovirani, z motnjo v duševnem razvoju, in gluhi, so svojo odločnost in športnost pokazali v prostem, prsnem in štafetnem plavanju ter različnih vodnih športih, vse v izjemno prijateljskem in razburljivem vzdušju.

Plavalčki kot primer dobre prakse v športu invalidov

“Veseli nas, da smo imeli priložnost organizirati to neformalno tekmovanje za invalide v Dubrovniku. »Bilo je zelo navdihujoče videti udeležence, ki so dali vse od sebe in pokazali strast do športa. To je še dodatna spodbuda za vse nas, da nadaljujemo spodbujati inkluzivnost in dostopnost v športu za invalide, prav takšni dogodki in razprave, kot smo jih izvedli v okviru tega projekta, pa so korak bližje temu cilju,« je povedal Alen Bošković iz Dubrovniške športne zveze.

Projekt EDCaV je sofinanciran iz programa Erasmus Plus Evropske komisije in združuje 3 partnerje iz dveh držav, in sicer Hrvaške in Slovenije. Cilj projekta je izboljšati usposobljenost športnih trenerjev pri delu z invalidi ter spodbuditi invalide k športni aktivnosti. (ŠD Plavalček)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča