petek, 19 aprila, 2024
DomaLokalnoPo dveh letih spet Gregorjev sejem

Po dveh letih spet Gregorjev sejem

Čez teden dni se v Novo mesto po dveh letih premora vrača tradicionalni Gregorjev sejem. Letos ga prvič organizira združena Kmetijska zadruga Trebnje-Krka, in sicer pod sloganom Skupaj za samooskrbo. Več kot 150 različnih društev in razstavljavcev se bo predstavljalo na več kot 20.000 kvadratnih metrih razstavne površine.

»V združeni zadrugi želimo ohraniti Gregorjev sejem v podobni obliki, kot je bil v preteklosti, in ga morda še bolj približati širšemu krogu obiskovalcev. Z letošnjim sloganom želimo izpostaviti pomen sodelovanja, ki je ključno tudi za samooskrbo z domačo, kakovostno, lokalno pridelano hrano. V zadnjem času pogosto uporabljena besedna zveza “kratke proizvodne verige” nakazuje, da moramo vsi deležniki pri zagotavljanju lokalno pridelane hrane delovati povezano, hkrati pa mora vsak odgovorno opraviti svoje delo,« pravi direktor KZ Trebnje-Krka Stanko Tomšič in dodaja: “Predvsem si želimo, da bi Gregorjev sejem obiskalo čim več obiskovalcev, ki bi se na njem dobro počutili. Zato smo poleg številnih razstavljalcev in bogate sejemske ponudbe s področja kmetijstva, vrtnarstva, domače in drugih obrti pripravili tudi raznolik spremljevalni program.”

Največji pomladni kmetijski sejem, ki bo letos med 25. in 27. marcem, je pomemben akter pri prenosu znanja, inovacij v kmetijstvu in promociji slovenskih pridelovalcev. Na sejmu bodo obiskovalci našli kmetijske stroje in pripomočke, avtomobile, izdelke za dom in vrt, tekstil, bižuterijo, pa tudi lokalno pridelano sadje in zelenjavo, domače mesnine, pekovske in mlevske izdelke, domača olja, medene, mlečne in rokodelske izdelke. Na odru prireditvenega šotora bodo med drugim nastopili ansambla Azalea in Nemir, Etno banda Poseben gušt, Dejan Vunjak in Manca Špik ter Belokranjka Tina Pezdirec. Posebej bo poskrbljeno za otroke, vsi obiskovalci pa bodo z nakupom vstopnice lahko sodelovali v nagradnem žrebanju. Glavna nagrada bo traktorska kosilnica VT 980.

​Na dopoldanski novinarski konferenci so sicer predstavili tudi poslovanje KZ Trebnje-Krka v minulem letu. Skupna zadruga je bila po pripojitvi KZ Krka h KZ Trebnje registrirana 3. februarja 2021, medtem ko je bilo poslovanje poenoteno že prej, 1. januarja. Leto 2021, ki ga je še vedno zaznamovala pandemija, je bilo za združeno zadrugo uspešno, saj je ustvarila nekaj manj kot 72 milijonov evrov prihodkov (oziroma skoraj 39 % več od prihodkov KZ Trebnje v letu 2020 in skoraj 6 % več od načrtovanega prihodka po združitvi zadrug).

Predsednik KZ Trebnje-Krka Anton Strah: “Kmetijska zadruga je po mojem trdnem prepričanju velik servis za kmete, naj bo to za male ali za velike. Vsi potrebujemo nekoga, ki poskrbi tako za prodajo kot za dobavo repromateriala za naše nemoteno kmetovanje. Niso se naši predniki zastonj pred 150-imi leti odločili za zadružni sistem. Mislim, da so že takrat občutili, da so povezani kmetje močnejši in tudi njihov pridelek je lažje plasirati na trg.”

V letošnjem letu, ko bo obeležila 60-letnico delovanja, zadruga načrtuje 75 milijonov evrov prihodkov in sledenje viziji razvoja zadruge do leta 2024, ki v ospredje postavlja pospeševanje gospodarskih koristi svojih članov. (LAPEGO)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča