Po praznikih prva majska kislica

Po praznikih prva majska kislica

-
0 345

Poslovili smo se od aprila, ki nam je poleg visokih temperatur postregel tudi z velikim številom sončnih ur. V prestolnici je bil mali traven z 247 urami sonca celo tretji najbolj osončen po letu 1961. Nekaj več sončnih ur kot letos smo imeli le še aprila 2007 in 2011.

Sončno in toplo vreme ima vpliv tudi na temperaturo morja, ki že mesec dni “pred rokom” dosega kopalnih 20 st. C. To je za kar 7 st. C več od povprečne temperature za ta čas.

Tako toplega vremena kot smo ga imeli, ga v prihodnjih dneh ne bo več. Naši kraji bodo ponoči prišli pod vpliv sredozemskega ciklona. Zaradi bližine vremenske fronte, dotoka vlažnega zraka z juga in razmeroma visokih temperatur bo ozračje pri nas in v naši soseščini od jutrišnjega popoldneva naprej zelo nestabilno s pogostimi padavinami in nevihtami. Torej, dežniki bodo tako v prihodnjih dneh obvezna oprema.

Dopoldne bodo padavine na zahodu ponehale in proti poldnevu se bo pokazalo sonce. Na vzhodu bo več sonca že od jutra, bodo pa tukaj ob dnevnem pregrevanju ozračja sredi popoldneva nastajale krajevne plohe in nevihte, ki se bodo lahko nadaljevale tudi v večerni čas.

Pred nevihtami bo toplo oz. soparno. Na vzhodu države se bo ogrelo do 26 st. C. Le kakšno stopinja manj bo na Primorskem in v osrednji Sloveniji. Najmanj, 21 st. C, bo na Gorenjskem.

V četrtek bo malo sonca in veliko oblakov. Krajevne padavine v obliki ploh bodo marsikje že zjutraj, še več pa jih pričakujemo sredi dneva in popoldne, ko bodo nastajale še nevihte. Možni so lokalno močnejši nalivi. Zelo nestabilno vreme s pogostimi padavinami in nevihtami nas bo spremljalo tudi v petek. Nekoliko lepša slika je za konec tedna, a se vreme kljub temu še ne bo povsem ustalilo. Bo pa ostalo razmeroma toplo. (Rok Nosan)