Doma Slovenija

Po smrti pacienta bolnišnica obvestila napačne svojce, pokojnega že pokopali

0
1960

Vodstvo Splošne bolnišnice Celje je potrdilo, da so v bolnišnici po smrti starejšega pacienta obvestili napačne svojce. Kot so pojasnili, so iz doma starejših občanov v enem rešilcu prepeljali dva pacienta, ki nista imela identifikacijskih oznak, prav tako pa nista mogla komunicirati z osebjem bolnišnice, zaradi česar so ju že ob sprejemu narobe identificirali. Ena oseba je medtem umrla, to so tudi že pokopali, v sredo popoldan pa so v bolnišnici za napako izvedeli, ko so iz bolnišnice odpustili drugega bolnika. Direktor Trubarjevega doma upokojencev Robert Potočnik pa nam je povedal, da je v sredo v njihov dom prišla oseba, za katero so mislili, da je umrla.

Pred odpustom iz bolnišnice drugega pacienta je bil opravljen tudi pokop pokojnika, je pojasnil strokovni direktor Splošne bolnišnice Celje Franc Vindišar. Vindišar je v imenu vseh zaposlenih izrazil sožalje svojcem preminulega. “Gre za tragično dejanje, vsem nam je zelo težko in globoko obžalujemo, kar se je zgodilo.”

Kot človek, kot zdravnik, kot podpredsednik vlade se svojcem iskreno opravičujem, tudi v imenu predsednika vlade in vlade v celoti, za to kar se je zgodilo. V 21. stoletju, v dobi digitalizacije, je to nekaj nedopustnega. Vendarle smo tukaj in nekdo je včeraj očeta pokopal in danes zvedel, da je oče živ. Drugi so pa izvedeli, da je oče mrtev,” je dejal minister za zdravje Bešič Loredan.

Kot je pojasnil, je bil eden od bolnikov neodziven z demenco, z drugim se je bilo možno pogovarjati in ni bil dementen, oba pa sta bila nepokretna. “Ob premestitvi iz DSO-ja v bolnišnico nista imela identifikacijske zapestnice. Bila sta premeščena rutinsko, z izpisom zdravil in kratkim pojasnilom iz doma.” Minister je dejal, da bodo raziskali, kako je do zamenjave prišlo. “Ampak pogovorljivega, odzivnega pacienta nihče ni vprašal po imenu in priimku ob sprejemu. Nihče ni preveril identitete in nobenemu se ni zdelo smiselno, da bi ob prihodu dveh pacientov hkrati, poklical svojce, da bi se opravila identifikacija,” je dejal minister.

Nekaj dni po hospitalizaciji je eden od pacientov umrl in bil premeščen na sodno medicino, kjer prav tako niso ugotovili prave identitete. Nato so bili njegovi posmrtni ostanki skremirani. Šele v sredo popoldan, po prihodu drugega pacienta v dom, je bilo ugotovljeno, da so reševalci pripeljali napačnega človeka.

Vidno pretreseni minister, je dejal, da se je pogovoril z obema sinovoma umrlega, kot tudi s svojci, ki so včeraj pokopali očeta in danes zvedeli, da je oče živ. “S človeške plati je to nepredstavljivo,” je dejal. “Po sporočilu sinu, da je njegov domnevni oče umrl, mu po njegovih trditvah ni bilo ponudno, da gre v mrliško vežico, da identificira očeta in se od njega poslovi. Izjave so si nasprotujoče, očitno je šlo res za serijo dogodkov in dejanj, ki se v modernem zdravstvenem sistemu ne smejo zgoditi,” je dejal minister.

“Ne želim niti domnevati, da je zaradi zamenjave pacientov in drugačnih podatkov v nadaljevanju oseba umrla zaradi napačnega zdravljenja, pa bi lahko mogoče preživela. To bo pokazal strokovni nadzor,” je dejal minister in pojasnil, da so bili skupaj z identiteto zamenjani tudi podatki o zdravilih obeh bolnikov. “Vse je bilo zamenjano, vse je šlo narobe, kar lahko gre narobe,” je ponovil.

Globoko sožalje svojcem je izrazil tudi predsednik sveta zavoda Andrej Klasinc. Sporočil je, da so direktor bolnišnice, strokovni direktor in vršilka dolžnosti pomočnika direktorja za zdravstveno nego že ponudili svoj odstop. “Prejeli smo njihove odstopne izjave, ki jih bomo sprejeli na svetu zavoda v prihodnjih dneh, verjetno v ponedeljek,” takrat bo verjetno imenovan tudi nov v. d. direktorja bolnišnice Celje.

Minister je napovedal, da se bodo predstavniki ministrstva takoj po novinarski konferenci sestali z inšpektoratom za zdravstvo. Na ministrstvu bodo sprožili takojšnji izredni nadzor, na Zdravniško zbornico Slovenije bo podana zahteva za opravljen strokovni nadzor. Kot je napovedal Bešič Loredan, bo nekaj odgovorov na številna vprašanja podala tudi hitra revizija. Odstop vodstva je minister označil za pričakovano in normalno potezo, ki jo vlada sprejema. “Če bo predsednik vlade ocenil, da moram zaradi tega odstopiti, bom tudi sam odstopil. Vse je na mizi,” je dejal Bešič Loredan.

Direktor bolnišnic Aleksander Svetelšek je napovedal, da bodo izredni dogodek v prihodnjih dneh podrobno analizirali. Nadzor nad svojim delom bodo morale po njegovih besedah narediti vse institucije, ki so sodelovale pri obravnavi, in posodobiti svoje mehanizme, ki bodo v prihodnje zmanjšali možnost takšnih napak. Kot je pojasnil, je prva analiza pokazala, da so bili mehanizmi pomanjkljivi oz. niso bili upoštevani na več točkah obravnave, pri različnih institucijah.

Iskreno obžalujem, da je do takšnega dogodka prišlo, in se svojcem, kolikor je to mogoče, za to tragično dejanje, ki jih je spravilo v čustveno stisko, iskreno opravičujem,” je dejal direktor.

Na Policijski upravi Celje so potrdili, da zbirajo obvestila v smeri suma storitve kaznivega dejanja nevestnega dela v službi. (STA, 24UR.COM)