Po ugrabitvi protest v Črnomlju

0
731

Civilna iniciativa proti migrantskemu centru v Beli krajini je v Črnomlju pripravila protest za varovano mejo in varnost občanov. Tja so prišli protestniki iz vse Slovenije, številni z organiziranimi avtobusnimi prevozi.

S protestom, ki se je začel ob 17. uri, zahtevajo doslednejše varovanje meje. “Vojsko na mejo,” so vzklikali protestniki, ki se jih je pred gradom v Črnomlju zbralo nekaj sto.

Povod za današnji protest je sredin dogodek, ko so v Beli krajini ugrabili 79-letnega domačina in ga zvezanega odpeljali proti italijanski meji, ga tam izpustili, sami pa pot nadaljevali v Italijo. Policisti so v povezavi z dogodkom pridržali državljana Maroka in dva državljana Alžirije, ki so v državo prišli nezakonito.

Kljub omenjenemu dogodku pristojni zagotavljajo, da Slovenija ostaja varna država, policija pa, da razmere obvladuje. Med ukrepi navajajo, da je vlada zagotovila dodatnih 15 milijonov evrov za varovanje schengenske meje, poleg tega pa so aktivirali posebno enoto policije in za pomoč zaprosili tudi vojsko.

A v delu politike in več civilnih iniciativah menijo, da bi morali mejo s Hrvaško dosledneje varovati. Predstavniki civilnih iniciativ Bela krajina, Ilirska Bistrica in Škofije so zato k temu pozvali vlado, izrazili pa so tudi nasprotovanje sprejemno-registracijskim centrom ob meji. Na protest so pozivali tudi predstavniki nekaterih političnih strank.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj