nedelja, 28 aprila, 2024
DomaSlovenijaPo ujmi manj domačega in dražjega, uvoženega

Po ujmi manj domačega in dražjega, uvoženega

Najhujša naravna katastrofa v Sloveniji je številnim vzela vse. Nekaterim svojce, dom in dejavnost. V prvih dneh po ujmi se je vsa Slovenija srčno in delovno borila z odpravljanjem posledic in nujno pomoč ljudem na prizadetih območjih. A sanacija bo izredno dolga in draga. Od gradnje novih domov, sanacije poškodovanih. Prav tako zaradi novih rečnih poti, ki so jih ob divjanju izoblikovale deroče vode in plazovi in tako povsem spremenili desetletja znano podobo določenih krajev.

Neprecenljivo škodo pa so utrpele številne kmetije. Nekaterim je povodenj odnesla živino, drugim domove, nekaterim pa spet vse delovne oz. obdelovalne površine, kjer so vzgajali zelenjavo, sadje, ali pa krmo za živali. Ponekod travnikov, pašnikov, njiv, nasadov, preprosto ni več. In kaj slednje pomeni tudi za ostale potrošnike v Sloveniji, še sploh, če vemo, da se z vremenskimi ujmami (poplavami, požari in hudo sušo) soočajo tudi druge evropske države?

Pri Sindikatov kmetov Slovenije ocenjujejo, da se bodo lahko številne dobrine podražile za 40 oz. 50 odstotkov, saj bomo morali marsikaj uvoziti iz tujine, še meni predsednik sindikata Anton Medved. Prav tako bo ujma vplivala tudi na zmanjšanje prašičjereje in govedoreje. Že vse od začetke ujme prizadetim kmetijam pomagajo njihovi stanovski kolegi, kjer jih povodenj ni prizadela, o čemur smo poročali.

Ministrica za kmetijstvo je danes obiskala Koroško in ob ogledu prizadetih kmetij izpostavila, da je prizadetega precej in v različnih strukturah, in sicer so prizadeti pridelki, kmetijska zemljišča, objekti in mehanizacija. Po njenih besedah so si zastavili, da bodo skušali na takšen način tudi oceniti škodo, da vidijo, kje je največji problem.

Občine so z vnašanjem podatkov v aplikacijo Ajda že začele zbirati podatke o škodi v kmetijstvu, ki bo po potrditvi na vladi osnova za nadaljnji programa za odpravo posledic škode. Da pa bi čim prej prišli do podatkov, so po njenih besedah v dogovoru s kmetijsko svetovalno službo, da bo ta vzporedno zbirala podatke za ministrstvo, da bi tako že prej imeli preliminarno ocenjeno škodo.

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča