Po vremenskem udrihanju spet sonce

0
2255

Četrti vročinski val se je poslovil na nevaren način. Še pred prihodom fronte so po Sloveniji nastajala neurja, ki pa so tokrat v dobršni meri prizanesla JV Sloveniji. K sreči je večinoma le deževalo. Medtem pa so v večjem delu Slovenije imeli veliko težav zaradi nalivov, močnega vetra in udarov strel. Ponedeljek se bo začel večinoma jasno.

Slovenijo so že zgodaj popoldne dosegle prve nevihte. Okoli 14. ure je nad Ilirsko Bistrico nastala velika nevihta celica. Poročajo tudi o toči, ta je klestila tudi pri Pivki. Ponekod so bila zrna velika kot oreh. Kasneje je novo nevihtno vreme udrihalo po Severni Primorski. Okoli 18. ure pa se nevihtni oblaki z udari strel, silovitim vetrom in nalivi znesli nad Idrijo in Logatcem. Poročajo tudi o razkritih strehah, podrtih drevesih. Velika nevihtna linija je dosegla tudi Ljubljano. O težavah poročajo tudi z Vrhnike, Iga, iz Grosuplja, Ormoža, Razkrižja. Slovenijo bo prešla še hladna fronta.  Spremljaj radarsko sliko padavin TUKAJ.

Po burnem nočnem dogajanju bo začetek novega tedna večinoma sončen. Pihal bo veter V smeri, na Primorskem zmerna burja. Po dobrem tednu dni, bodo temperature v večjem delu Slovenije pod 30 stopinj. Okroglih 30 pričakujemo le ob morju. Na Gorenjskem bo 22,. Koroškem in Štajerskem do 24, stopinjo več bo v Pomurju, medtem ko bo v osrednji Sloveniji in na JV do največ 27 stopinj.

V gorah bo jutri delno jasno s spremenljivo kopasto oblačnostjo. Pihal bo šibak V veter. Temperatura na 1500 m bo okoli 13, na 2500 m pa okoli 9 stopinj C.++

Tudi v prihodnjih dneh se bo sončno vreme še nadaljevalo. V torek bo delno jasno, več oblačnosti bo na Vzhodu Slovenij. Po prehodni ohladitvi se bodo v torek temperature spet povzpele nad 30 st C. V sredo bo delno jasno. Popoldne bodo nastajale krajevne plohe in nevihte. Temperature bodo od 18 zjutraj do 35 čez dan. V četrtek bo več oblačnosti. Popoldne se bodo krajevne plohe. Vroče bo, najvišje temperature bodo do 36 st C.

V zadnjem vročinskem valu so bile temperature res visoke, a t.i. novega vročinskega rekorda ne bo. Ta še naprej ostaja iz leta 2013, ko so v Cerkljah ob Krki izmerili 40,8°C. So pa v četrtek v Podnanosu izmerili 40,6°C, kar je nasploh druga najvišja temperatura izmerjena v Sloveniji. Toliko je bilo tudi leta 1950 v Črnomlju. Sobota je bila najbolj vroča v Podnanosu, temperatura pa 40,4°C.

 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj