četrtek, 18 aprila, 2024
DomaVremePo začetni nestabilnosti četrti vročinski val

Po začetni nestabilnosti četrti vročinski val

Pogoji za udrihanje narave so bili to nedeljo izpolnjeni. Nevihtna celica je nastala malo pred t.i. črnimi revirji oz. Zasavjem in se pomaknila nad Celjsko kotlino, kjer je vrtinčila in pridobila na moči, ob tem pa je s točo povzročila veliko škodo. Pri tleh je zapihal okrepljen hladnejši severovzhodnik, v višinah pa prav tako močan jugozahodni veter. Celica je razpadla nekoliko bolj vzhodno, nad Prlekijo. Toča je na območju Prebolda, Žalca, dela Celja in še kje povsem sklestila pridelek, prav tako je povzročila veliko materialno škodo. Tudi v večernih urah so se na t.i. severu in vzhodu Slovenije nastale nevihtne celice s točo, tako kot popoldne.

Ponoči bo na jugu Slovenije delno jasno, v preostalem delu bodo prevladovali oblaki, se še bodo pojavljale plohe in nevihte. Do jutra bodo padavine večinoma ponehale, po nižinah pa bo veliko megle in nizke oblačnosti. Sončno jutro bo na Primorskem in tukaj bo tudi najtopleje. Ob morju bo 21 stopinj, 2 manj bosta na Goriškem. V večjem delu Slovenije bo med 15 in 17 stopinj Celzija, na Gorenjskem jih bo 13.

Dopoldne se bodo oblaki postopno umikali in ponedeljek bomo nadaljevali s sončnim vremenom. Nekaj oblakov bo le na SZ, kjer bo še nastala kakšna ploha. Pihal bo šibak vzhodni veter, ob morju bo popoldne zapihal maestral. Tukaj bo temperatura nad 30 stopinj. Ob morju bo 31 stopinj, še stopinja več bo na Goriškem. V notranjosti Slovenije bo nekaj stopinj manj, okoli 28, morda 29 stopinj, na Gorenjskem bo 25 stopinj.

Prihodnji teden bo vreme bolj stabilno in s tem primerno za obisk gora. V ponedeljek dopoldne bo predvsem v nižjih plasteh še oblačno, čez dan se bo zjasnilo in popoldne bo veliko sonca. Nekaj oblakov bo ostalo le v Julijcih, kjer bo še nastala kakšna manjša ploha. Večinoma bo pihal šibak JZ veter, na 1500 metrov bo 15 stopinj, na 2500 metrov 10.

Torek bo sončen in suh, kakšna ploha bo popoldne le na Gorenjskem. V večjem delu Slovenije se bo ogrelo malce nad 30 stopinj. V sredo bo verjetnost za krajevne nevihte večja, predvsem v severni polovici Slovenije se bodo popoldne pojavljale padavine. V drugi polovici tedna bomo imeli suho in večinoma sončno vreme, v četrtek in v petek bo okoli 30 stopinj, od sobote naprej pa bodo dnevne temperature višje. Aleš Satler

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča