četrtek, 25 aprila, 2024
DomaSlovenijaPočivalšek ni počival pri nabavi medicinske opreme

Počivalšek ni počival pri nabavi medicinske opreme

Računsko sodišče je izdalo predlog revizijskega poročila. Iz predloga revizije Računskega sodišča je razvidno, da je imelo ministrstvo za gospodarstvo, ki ga vodi Zdravko Počivalšek, ključno vlogo v poslih z dobavo zaščitne opreme med prvim valom epidemije covida-19, poroča spletni portal Necenzurirano.

Spletni portal Necenzurirano poroča, da je iz predloga revizije Računskega sodišča razvidno, da je imelo ministrstvo za gospodarstvo, ki ga vodi Zdravko Počivalšek, ključno vlogo v poslih z dobavo zaščitne opreme med prvim valom epidemije covida-19. Počivalšek oz. njegovi ljudje so imeli glavno besedo v postopkih nabav, čeprav za to niso imeli nobenih pristojnosti, vso odgovornost pa so prelagali na zavod za blagovne rezerve.

Posredovali so za izbrane dobavitelje, med katerimi sta največje posle dobila podjetji Geneplanet, izbrano za dobavo za osem milijonov evrov medicinskih ventilatorjev, in Acron, dobavitelj 20 milijonov evrov vrednih zaščitnih mask. Med privilegiranimi dobavitelji je bila tudi Marijana Plevnik, soproga Počivalškovega bratranca. V vsaj enem primeru pa je gospodarski minister na zavod pritiskal tudi z “urgentnimi navodili” predsednika vlade Janeza Janše, piše portal Necenzurirano.

Revizija po njihovih navedbah ugotavlja, da je skoraj polovica od 64 dobaviteljev v Slovenijo pripeljala opremo, ki ni imela ustreznih certifikatov. Teh ogromnih količin mask in druge opreme tudi po koncu prvega vala epidemije ni preverjal nihče. Prav tako številni dobavitelji, ki so podpisali pogodbe o dobavi, k ponudbam niso priložili fotografij posameznih kosov opreme. Kar 32 od 64 pogodb pa je bilo sklenjenih na podlagi ponudb, ki niso vključevale bistvenih elementov ali pa dobavitelji sploh niso posredovali ponudb.

Zavod je tako v prvih dneh Janševe vlade uradno izbral štiri dobavitelje ventilatorjev na podlagi seznama, ki ga je prejel od Počivalškovega ministrstva, poroča portal. Uslužbenec, ki ga je poslal, se je v priloženem sporočilu skliceval na poslanko SDS-a Jelko Godec, danes državno sekretarko v Janševem kabinetu. Plačilo osem milijonov evrov predujma za Geneplanet, ki ga je Počivalšek zahteval od tedanjega direktorja zavoda Antona Zakrajška, je bilo po mnenju Računskega sodišča “odstopanje od prakse zavoda, lastne prakse in danih navodil”.

Revizija razgalja še eno skrivnost dogajanja okoli ventilatorjev. Ministrstvo za gospodarstvo je v nabor ponudnikov vključilo tudi Geneplanetove ventilatorje Sirusmed R 30, pri čemer se je sklicevalo na pozitivno mnenje Mateja Podbregarja iz Splošne bolnišnice Celje. Toda Počivalškovo ministrstvo je zamolčalo njegovo dodatno opozorilo, da gre za najosnovnejši model nižjega razreda in da bi po tej ceni lahko kupili najboljše ventilatorje Siriusmed R 50+ z vsemi dodatnimi opcijami, navaja Necenzurirano.

Na to se je danes na Twitterju odzval Počivalšek, ki je zapisal, da ima dovolj medijskih laži. “Vsebina poročila je povsem drugačna in govori o tem, da je bila Slovenija sistemsko nepripravljena. Niti besede ni o moji osebni vlogi,” je zapisal.

Naknadno je zapisal, da ga pozivajo, naj objavi besedilo poročila Računskega sodišča. Kot je navedel, bi to storil z največjim veseljem, da preseka te laži, a če bi to storil, bi res prekršil zakon, saj je še vedno zaupno. “Do javne objave pa lahko ‘mediji’ nekaznovano zavajajo. To je v nasprotju z novinarsko etiko,” je še poudaril.

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča