torek, 16 aprila, 2024
DomaKronikaPodcenjevanje narave: požar mu je povzročil za okoli 10.000 € škode

Podcenjevanje narave: požar mu je povzročil za okoli 10.000 € škode

Na območju države je razglašena velika požarna ogroženost in prepovedi. A na slednje se očitno nekateri požvižgajo. Ob posušenem rastju in ob ognju, ki ga ne nadzirate, svoje doda še veter. Reakcija je lahko bliskovita in razsežna, uničujoča. Slednje je izkusil vaščan z območja Zgornje Pohance, ki ga je precenjevanje oz. podcenjevanje narave stalo najmanj 10.000 evrov.

O požaru na območju Zgornje Pohance so bili brežiški policisti obveščeni v ponedeljek okoli 13.30. Ugotovili so, da je moški v bližini hleva zažgal folijo z ostanki sena in pred pogasitvijo zapustil požarišče. Ogenj se je zaradi vetra razširil na kombinirano vozilo in proti gozdu. Požar v neposredni bližini hleva in stanovanjske hiše so gasilci še pravočasno omejili in pogasili, po prvih ocenah je nastalo za okoli 10.000 evrov škode. Policisti nadaljujejo s preiskavo in ugotavljanjem okoliščin kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti.

Gorelo pa je tudi danes, v torek. Ob 17.19 je na Poganškem hribu v Novem mestu gorelo grmičevje. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Šmihel pri Novem mestu so pogasili požare na več lokacijah, na skupni površini okoli 2500 kvadratnih metrov.

Ob 16.22 je ob Knezovi ulici v Novem mestu gorela podrast. Požar na površini 30 kvadratnih metrov so pogasili gasilci GRC Novo mesto in PGD Šmihel pri Novem mestu.

V naravnem okolju je poleg požiganja in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov ali snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano tudi kuriti, kuriti kresove, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, izven pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar ter izvajati ognjemete. V času visoke požarne ogroženosti bodo nadzor poleg pristojnih z Inšpektorata RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami izvajali tudi policisti in dosledno ukrepali zoper vse, ki prepovedi ne bodo upoštevali.

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča